FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,926
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre scarlatina

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre scarlatina

 Q:   Intreaba despre Despre scarlatina       
Despre scarlatina Scarlatina este o boala infectocontagioasa acuta, caracterizata prin:
febra, angina, exantem, urmata in convalescenta de descuamatie.

Uneori pot surveni complicatii precoce sau tardive. Agentul patogen este streptococul hemolitic. Infectia (germenul) se transmite pe cale aerogena sau prin obiecte contaminate. Este posibila si molipsirea „prin a treia persoana" (purtatori sanatosi). Bolnavul este contagios pe tot timpul bolii. Frecventa cea mai mare este la copiii intre 3 si 9 ani, in lunile de toamna si de iarna.

Scarlatina netratata cu antibiotice lasa o imunitate durabila; cazurile de imbolnavire repetata sunt extrem de rare. Incubatia este de 1 -11 zile (mai frecvent 3-6 zile).

Debutul este intotdeauna brusc. Se manifesta prin temperatura de 38-39°, dureri de cap, dureri in gat si deseori greturi urmate de varsaturi. La sfarsitul primei zile de boala, uneori si in a doua zi, se instaleaza perioada de stare.

Pe piele apare o eruptie rosie, aspra la pipait. Fondul general al pielii devine roz-palid. Eruptia este mai pronuntata in regiunea inghinala si la plica cotului, fiind dispusa aici in forma de linii (semnul Grozovici-Pastia); este prezenta pe suprafetele laterale ale cutiei toracice, pe partea inferioara a abdomenului.

Pe masura ce boala evolueaza, eruptia devine mai intensa, se contopeste si da impresia de roseata generala (eritemul scarlatinos). Uneori eruptia este insotita de mancarime. Simptomul caracteristic al scarlatinei este triunghiul palid in jurul narilor si al gurii (asa-numitul triunghi scarlatinos).

In faringe, exista o roseata pronuntata; pe amigdale apar uneori depozite purulente. La inceputul bolii, limba este uscata, incarcata; dupa 2-3 zile de boala incepe sa se curete dinspre varf catre baza, capatand o coloratie caracteristica zmeurei.

Ganglionii limfatici se maresc; pulsul se accelereaza si tensiunea arteriala creste. In urina apare deseori albumina. Numarul de leucocite creste pana la 15 000 /mm3, iar viteza de sedimentare a hematiilor (V.S.H.) ajunge pana la 30-55mm dupa o ora.

Perioada acuta dureaza circa 5 zile, dupa care temperatura scade, eruptia paleste si dispare. Toate simptomele descrise mai sus dispar in a 7a - a 12a zi de boala si astfel se trece la o perioada caracterizata prin:
disparitia eruptiei, descuamarea pielii.

Scuamele desprinse la bolnavii tratati cu antibiotice nu sunt infectate.

Descuamarea incepe la maini si picioare, dinspre varful degetelor (in unele locuri, pielea se desprinde in lambouri, in altele in scuame mici - descuamare furfuracee).

La forma frusta de scarlatina se constata de obicei temperatura normala sau usor crescuta; dispozitia copilului sufera foarte putin. Acesti copii, frecventand colectivitatile, devin transmitatori ai bolii.

Forma toxica de scarlatina este grava, dar mai rara. Consultarea din timp a medicului salveaza deseori viata bolnavului. In scarlatina hipertoxica sau fulgeratoare (care se intalneste foarte rar), toate simptomele descrise evolueaza uimitor de repede.

Scarlatina septica este insotita in general de complicatii supurate (mai ales la copii in varsta de 2-3 ani). Foarte rar se intalneste asa-numita scarlatina hemoragica, in care se constata hemoragii masive subcutanate si ale mucoaselor.

Aceasta forma de scarlatina se termina in mod obisnuit cu moartea.

Complicatiile scarlatinei pot fi: timpurii si tardive.

Pot sa apara in toate formele de scarlatina, mai frecvent la copiii imaturi si slabiti, ca urmare a unor boli infectioase anterioare. Complicatiile sunt datorate, fie toxinei streptococului hemolitic (complicatii toxice), fie streptococului insusi (complicatii septice sau alergice).

Se cunosc complicatii otorinolaringologice (angine pseudomembranoase, angine ulceroperforante, supuratii ganglionare, limfadenita, otita medie, mastoidita), complicatii renale (nefrita precoce, nefrita azotemica precoce, glomerulonefrita acuta difuza).

Se mai cunosc complicatii pleuropulmonare (pleurezia serofibrinoasa); cardiovasculare (miocardita, endocardita, pancardita); articulare (reumatism scarlatinos precoce, artrite purulente); nervoase (meningita purulenta, encefalita).

Profilaxie:

a) depistarea cazului;

b) declararea obligatorie a cazurilor confirmate sau suspecte, in primele 24 de ore;

c) izolarea bolnavilor si a suspectilor in spitalul de boli contagioase 6 zile timp in care se face tratament; eliberarea bolnavului este permisa numai dupa trei examene ale exsudatului faringian, care trebuie sa fie negative;

d) izolarea convalescentilor acasa pana la 28 de zile;

e) in caz ca exsudatul faringian este pozitiv, se impune izolarea timp de 6 zile si tratamentul cu penicilina pana la sterilizare;

f) dezinfectia apartamentului


Tag-uri: scarlatina, boala infectocontagioasa, febra, angina, exantem



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 26 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :