FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,161
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum se face inzidirea suportilor de fixare a unei constructii

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Cum se face inzidirea suportilor de fixare a unei constructii

 Q:   Intreaba despre Cum se face inzidirea suportilor de fixare a unei constructii       
în numeroase cazuri este necesar să se fixeze pe un perete diferite obiecte de utilitate casnică, unele mai grele, altele mai uşoare, ca de exemplu, dulapuri de perete, cuiere de perete, poliţe, tablouri şi altele.
Pentru a putea face fixarea acestor obiecte trebuie mai întîi să se determine din ce materiale sunt executate zidul şi tencuiala, ca în funcţie de acestea să se stabilească materialele care urmează să se folosească la înzidirea suporţilor metalici sau de lemn. De asemenea, trebuie să se ţină seama de importanţa şi greutatea obiectului, pentru ca fixarea lui să fie în deplină siguranţă şi stabilitate.
Fixarea acestor suporţi metalici, respectiv a diblurilor din lemn sau din material pla stic se face prin înzidirea lor în perete, folosind, iapă caz, mortarul de ciment sau mortarul de ipsos simplu.

Dacă peretele este din cărămidă, piatră sau beton, se va folosi ia înzidirea suporţilor atat mortarul de ciment cat şi cel de ipsos.
Dacă peretele este din ipsos, înzidirea suporţilor se va face numai cu mortarul de ipsos simplu : în acest caz folosirea mortarului de ciment sau a betonului nu este posibilă, întrucat nu fac aderenţă cu ipsosul şi deci înzidirea suporţilor este compromisă.

Dacă peretele este din cărămidă şi acoperit cu o tencuială de ipsos de 1—2 cm grosime, va trebuie mai întîi să se andepărteze stratul de ipsos, apoi să se spargă materialul de bază al construcţiei pentru executarea găurii respective, după care se va face înzidirea suporţilor cu mortar de ciment.

In cazul cand suportul care se înglobează in zid este voluminos sau trebuie să susţină o greutate mare, se recomandă ca înzidirea lui să se facă cu beton, deoarece oferă o mai mare rezistenţă şi siguranţă. Trebuie evitat, în asemenea situaţii, folosirea mortarului de ciment simplu la înzidirea suporţilor, întrucat el are o rezistenţă slabă şi în plus, se macină repede cu timpul.
Faţă de cele de mai sus, rezultă că trebuie acordată o atenţie sporită la înzidirea suporţilor pentru fixarea obiectelor casnice pe perete, respectiv la folosirea corectă a mortarului pentru înzidire.

a. Cum se face înzidirea suporţilor cu mortar de ipsos .

Se pregăteşte mai întîi suportul, respectiv diblul executat dintr-un lemn bine uscat şi de o mărime corespunzătoare obiectului de fixat, avand forma unui trunchi de piramidă, cu baza pătrată sau dreptunghiulară şi înălţimea de 3—4 cm.
Pentru o mai mare aderenţă şi o înzidire mai bună a suportului, se plantează pe feţele laterale o serie de cuie care să rămană în afară circa 0,5—1 cm din lungimea cuiului. De asemenea, se bate şi un cui în centrul suprafeţei frontale a suportului, care va servi ca reper după înzidirea acestuia .

în locul stabilit pentru înzidirea suportului, se sparge peretele cu ajutorul unei dălţi, astfel ca să se obţină o gaură de mărimea şi forma asemănătoare cu cea a suportului, pentru ca acesta să intre complet şi cu uşurinţă în gaura executată .
Interiorul găurii se curăţă de praf şi de moloz, după care locaşul se udă bine cu ajutorul unei pensule sau se stropeşte cu apă cu orice alt mijloc
Se prepară mortarul de ipsos simplu şi din momentul începerii prizei, se aruncă mortarul în fundul găurii cu ajutorul unei mistrii sau a unui şpaclu, aproximativ jumătate din volumul găurii.

Diblul de lemn pregătit anterior se introduce în gaură, se pre-sează in mortarul de ipsos, astfel ca prin comprimarea lui să refuleze în părţile laterale, obţinandu-se o aderenţă bună cu pereţii găurii .
După aceasta, se completează cu ipsos locurile rămase libere in jurul suportului, apoi se netezeşte şi se andepărtează excedentul de ipsos care trece de nivelul peretului, avand grije ca să iasă în afară cuiul care reperează centrul suportului .

Atenţie !

Se va evita uscarea rapidă a înzidirii suportului cu mortar de ipsos, prin mijloace naturale (soare, vant), sau prin radiatoare electrice, deoarece evaporarea rapidă a apei din mortar provoacă crăparea înzidirii şi deci se compromite rezistenţa acesteia.
Pe locul înzidirii se va pune o carpă udă ca să menţină cateva ore umiditatea înzidirii, apoi se lasă să se usuce circa o zi, după care se poate da în folosinţă.


b. Cum se face înzidirea suporţilor cu mortar de ciment.

Fixarea obiectelor de utilitate casnică se face uneori cu ajutorul suporţilor metalici, înzidirea lor fiind realizată cu mortar de ciment. Suportul metalic, executat de regulă din platbandă, este prelucrat la unul din capete prin despicarea lui în două braţe, în formă de furcă, pentru ca să acroşeze mai bine în mortarul de ciment, după care se aplică un strat de vopsea pentru protecţie contra ruginii .

Pe locul stabilit pentru înzidirea suportului metalic se sparge peretele cu ajutorul unei dălţi, astfel ca să se obţină o gaură de o formă şi adîncime suficient de mare, pentru ca extremitatea suportului în formă de furcă să poată fi introdusă cu uşurinţă.
Gaura se curăţă bine de praf şi moloz, după care se udă cu apă din abundenţă pentru ca apa din mortar să nu fie absorbită de pereţii găurii şi să se compromită înzidirea.

Mortarul de ciment preparat anterior se aruncă în interiorul găurii, cu ajutorul unei mistrii sau unui şpaclu, pană se umple circa 8/4 din volumul găurii. Se introduce suportul metalic în gaură, respectiv în mortar, suficient de adînc şi atat cat este necesar să rămană liber în exterior pentru fixarea obiectului casnic.
în vederea realizării unei înzidiri trainice, se introduc între suportul metalic şi pereţii găurii bucăţi de cărămidă sau de piatră, care au şi rolul de a-l menţine în poziţie corectă în timpul prizei şi întăririi mortarului. Se completează golul rămas liber între suport şi pereţii găurii cu mortar de ciment, se netezeşte partea frontală în-depărtandu-se excesul de mortar şi apoi se lasă să se usuce lent.

Dacă suportul metalic trebuie să aibă cealaltă extremitate în aosolă pentru susţinerea unui obiect voluminos sau greu, se va improviza un sistem de susţinere a suportului metalic în timpul înzi-dirii şi întăririi mortarului, ca să se evite înclinarea acestuia în timpul lucrului . Susţinerea suportului se poate realiza printr-un echer plasat sub el, sau printr-o proptea sprijinită pe pardosea ; de asemenea, suportul poate fi agăţat cu o sarmă de plafon.

In cazul cand trebuie să fie înzidit un al treilea suport metalic în aliniere cu alţi doi suporţi care au fost înzidiţi anterior, se execută gaura pe amplasamentul respectiv, apoi se aşează pe perete o riglă de ghidaj care se prinde de cei doi suporţi înzidiţi, cu ajutorul cadrelor de strangere. După aceasta se înzideşte suportul metalic poziţionat la nivelul celorlalţi, cu ajutorul riglei, fiind fixat de acesta cu un alt cadru de strangere pe toată durata întăririi mortarului .

sursa imaginii http://www.cylinder-safe.com


Tag-uri: gospodarie, casa, depanare, raparatii, scule



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 06 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :