FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,813
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum sa efectuam o zidarie simpla din caramida

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Cum sa efectuam o zidarie simpla din caramida

 Q:   Intreaba despre Cum sa efectuam o zidarie simpla din caramida       
Lucrările de zidărie, cu timpul, apar ca necesare într-o gospodărie, ca urmare a nevoilor crescande, lucrări ce se referă la executarea sau extinderea unor anexe ale gospodăriei, la refacerea unui perete care s-a deteriorat, datorită uzurii sau altor cauze, la executarea unei împrejmuiri, precum şi la alte lucrări uşoare de zidărie.
Deoarece aceste lucrări nu prezintă dificultăţi şi exigenţe deosebite, din punct de vedere al rezistenţei construcţiei şi al tehnologiei de execuţie, ele se realizează în mod curent cu forţele proprii ale gospodăriei. In acest scop, este necesar să se cunoască principalele elemente ale unei zidării şi tehnologia de execuţie a unor lucrări de zidărie.

1. Alc ătuirea unei zidării simple din cărămidă
Un perete din cărămidă este o zidărie alcătuită din cărămizi aşezate unele lingă altele, formind rinduri suprapuse în înălţime, legate între ele prin mortar, după întărirea lui obţinandu-se o construcţie rezistentă.

O cărămidă este alcătuită din muchii şi feţe, la care se distinge patul cărămizii, lungul şi latul cărămizii . Ele se pot aşeza pe muchie (cant) şi atunci latul cărămizii este pe verticală, sau se pot aşeza pe lat, în care caz latul cărămizii este pe orizontală ; în acest din urmă caz, cărămizile pot fi aşezate în lung sau în curmeziş .
Fiecare rand de cărămizi este alcătuit din şiruri de cărămizi, care au denumiri în raport cu feţele zidăriei : şir exterior care cuprinde faţa exterioară, un şir interior care cuprinde faţa interioară şi între ele un şir de umplutură . Spaţiile dintre cărămizi poartă denumirea de rosturi, care, după poziţia lor în zidărie, pot fi rosturi orizontale, rosturi verticale sau rosturi transversale . După felul cum sunt executate, rosturile pot fi în formă plină, cand sunt umplute cu mortar cel puţin pană la faţa zidăriei, sau în forma goală cand nu sunt umplute pană la faţa zidăriei, fiind concave sau teşite.

Zidăriile simple alcătuite din cărămizi se pot realiza, în funcţie de grosimea randului, în următoarele tipuri :
-Zidărie de 1/4 cărămidă, care are pe rand un singur şir de cărămizi aşezate pe cant simplu .
-Zidărie de l/2 cărămidă, care are pe rand un singur şir de cărămizi aşezate în lung .
se nivelează cu mistria, după care se trece la zidirea cărămizilor .
După realizarea primului rand de cărămizi, se reia zidirea următorului rand prin întinderea mortarului pe cărămizile aşezate anterior.

-Zidărie de 1 cărămidă, care are pe rand două şiruri de cărămizi aşezate în lung, sau un şir de cărămizi aşezate în curmeziş
-Zidărie de 1 1/2 cărămidă, care are pe rand un şir de cărămizi aşezate în lung şi un şir aşezate în curmeziş
-Zidărie de 2 cărămizi, care are pe rand două şiruri de cărămizi aşezate în curmeziş, sau două şiruri de cărămizi aşezate în lung şi un şir de cărămizi aşezate în curmeziş .
In mod curent, pentru zidării simple şi uşoare se folosesc tipurile de zidării de la 1/4 pană la 1 cărămidă, pe grosimea randului.

2. Cum se execută o zidărie simplă de cărămidă
înainte de zidirea cărămizilor, pe fundaţia de beton sau pe plan-; seu se trasează poziţia peretelui care trebuie zidit. După acest trasaj se toarnă mortarul, preparat anterior, cu ajutorul unui cancioc, apoi se niveleaza cu mistria, dupa care se trece la zidirea caramizilor.

In cazul cand zidirea cărămizilor se face cu ajutorul mistriei, se pune mortarul pe latul cărămizii ce urmează a fi zidită, pentru formarea rostului vertical, se aşază cărămida pe mortar, se andeasă bine şi se împinge cu mana spre latul celei zidite anterior, iar cand a ajuns în poziţia respectivă se loveşte uşor cu minerul mistriei.
In final, se indepărtează excesul de mortar ieşit din rosturi şi se curăţă faţa zidăriei cu ajutorul mistriei .

In cazul cand zidirea cărămizilor se face fără mistrie, se ţine cu mana cărămida ce urmează să fie zidită, înclinată în faţă spre stratul de mortar şi cu latul cărămizii se adună o parte din mortar, apoi se impinge către latul opus al cărămizii zidită anterior. După aceea se aşază cărămida în poziţie orizontală, se presează în mortar, se împinge spre cea zidită, pană se obţine rostul vertical de dimensiunea normală şi în final se apasă cu putere pe (supraf aţa cărămizii în mortar cu ambele maini pentru fixarea ei definitivă.

Zidirea cărămizilor se mai poate face, luand cate două cărămizi în acelaşi timp cu ambele mîini, folosind aceeaşi tehnologie de zidire ca cea de mai sus. In acest caz, mortarul folosit la zidirea cărămizilor trebuie să fie suficient de plastic pentru a putea fi împins uşor cu latul cărămizii, care se face de regulă la 5—6 cm distanţă faţă de cea zidită anterior.
Aplicarea mortarului pentru zidirea şirului de cărămizi în lung se face în fîşii de 7—8 cm lăţime, cu o grosime la mijloc de 2,5—3 CM.
Pentru zidirea şirului de cărămizi în curmeziş se face în fîşil de 20—22 cm lăţime, cu aceeaşi grosime ca mai sus.

Pentru a asigura orizontalitatea şi verticalitatea zidăriei, după zidirea primelor randuri de cărămizi, se zidesc la cele două capste ale peretelui, pe o porţiune scurtă, citeva randuri în devans, care să constituie reper de colţ. Intre acestea se întinde o sfoară de fiecare dată cand se face zidirea cărămizilor intre reperele de colţ, aşezandu-se cu muchia lor superioară după sfoara întinsă. Întinderea sforii se face în mod obişnuit la fiecare rand cu cite un cui înfipt în mortarul din rost si menţinută în poziţie corectă cu muchia unei cărămizi .
La executarea zidirii unui perete de cărămidă trebuie să se ţină seama de o serie de reguli tehnologice, din care se menţionează:

-înainte de punerea cărămizilor în lucrare, se vor uda bine cu apă, iar pe timp călduros udarea lor se va face din abundenţă.
-Primul şi ultimul rand de cărămidă se zidesc cu cărămizi aşezate în curmeziş.
-Zidăria se execută în randuri perfect orizontale, pentru a so asigura o încărcare uniformă pe toată lungimea ei.
-La întreruperea lucrului nu este permis să se toarne mortar peste ultimul rand zidit, deoarece mortarul se întăreşte şi nu mai face aderenţă cu cărămida la reluarea lucrului.
-Rosturile trebuie umplute pe toată lungimea lor, iar în cazul cand zidăria urmează să fie tencuită rosturile se lasă neumplute pe o adincime de 1—1,5 cm de la faţa exterioară, pentru ca tencuiala să adere mai bine pe suprafaţa zidăriei.

sursa imaginii http://www.pixelhivedesign.com


Tag-uri: gospodarie, casa, depanare, raparatii, scule



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 06 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :