FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,408
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum sa ne lasam de fumat

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   curent   reparatii   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   boli   tratament   ingrijire   sfat   job   vopsea   interactiune   individ   relatii   vin   social   sapun   dorinta   dragoste   stomatolog   antilopa   imagine   bronz   pete albe   lumina   aluminiu   solutii   dinti   carpa   pamant  

All Tags

Famous Forum

 

Cum sa ne lasam de fumat

 Q:   Intreaba despre Cum sa ne lasam de fumat       
Cum sa ne lasam de fumat A abandona tutunul nu este lucru uşor dacă ţinem seama de fenomenul de obişnuinţă, fumatul putând fi considerat ca o toxicomanie. Trebuie recurs la un mare act de voinţă şi la o informare ştiinţifică completă asupra consecinţelor fumatului asupra sănătăţii . lasatul de fumat" este pentru majoritatea fumatorilor adevarati (nu cei care fumeaza accidental si ocazional) in mod evident o mare problema. aceasta concluzie, probata prin cifre statistice, e o realitate indiscutabila.

Există mai multe reţete şi sisteme. Unii recurg la abandonarea bruscă, alţii preferă să renunţe treptat, „fiziologic", pentru a evita simptomele neplăcute de „înţărcare". Cei mai mulţi aşteaptă un medicament minune, antitutun, care să-i dezobişnuiască,

Sugestii:

— La început să se fumeze numai o dată pe oră, după care perioada de abţinere va creşte cu câte o jumătate de oră până la suprimarea completă a fumatului.

— Se va suprima o ţigaretă pe zi şi apoi treptat, toate.

— Se va anunţa în mod public, la prieteni şi familie despre renunţarea la fumat.

— Fumatul la cafea va fi înlocuit cu ceai fără fumat.

— Să se ascundă din faţa fumătorului, tot ceea ce îi poate aminti de fumat.

— Să se înlocuiască fumatul cu gumă de mestecat, bomboane de tuse, pastile cu mentă. S-au încercat şi diferite medicamente: lobelină, săruri de chinină, anestezice locale .

In ultimul timp s-a produs şi pus în circulaţie în unele ţări (Anglia) gumă de mestecat conţinând 2—j4 mg nicotină, în scopul dezobişnuirii de tutun. Circa 90% din nicotină din guma de mestecat se resoarbe în 30 de minute, creând efectele neplăcute ale nicotinei, fără plăcerea fumatului. Un tratament cu acest preparat denumit „Nicorette" timp de câteva luni a dus la dezobişnuinţa de fumat până la 40% din cazurile încercate, comparativ cu rezultate mai slabe obţinute cu un tratament psihologic. nicotina creeaza dependenta. ea nu este un drog puternic, spectaculos, precum cocaina sau altele asemenea dar extrem de eficace in a crea dependenta adevarata, in timp. efectul este pe termen lung, putin spectaculos, se infiltreza usor, fara sa-l simti, si incet-incet te prinde intr-o inchisoare din care nu se scapa simplu.


In anumite cazuri se pot obţine rezultate şi cu un tratament „psihologic", făcut de un medic cu ocazia unei boli suferită de fumători.

Pentru cei care nu reuşesc să se dezobişnuiască de fumat, există câteva soluţii pentru limitarea efectelor nocive ale tutunului:

— folosirea unui portţigaret, în care se pune o jumătate de ţigaretă (scăderea cu 50% a intoxicaţiei zilnice);

— reducerea treptată a raţiei zilnice, până ce se ajunge la câteva pe zi;

— evitarea menţinerii ţigării in gură, tot timpul;

— să nu se aspire prea adânc fumul de tutun;

— să se studieze reacţiile propriului organism faţă de fumat şi, cunoscând efectele nefavorabile, să se ia din timp măsuri, la cele dinţii semne de intoxicaţie, ori de suferinţe din partea inimii, a vaselor de sânge şi a plamanului;

— să se respire profund în aer liber;

— sport, exerciţii fizice.

— O importantă reglementare priveşte protejarea sănătăţii nefumătorilor.
Nu este permis să se fumeze în camera copiilor, în instituţii publice (nici salariaţii şi nici petiţionarii ori vizitatorii), în mijloacele de transport în comun (tren, autobuz etc), în timpul şedinţelor, în spitale (medici în pacienţi), în şcoli (cancelarii), în sălile de spectacole.

— Cu atât mai mult fumatul este interzis în locurile de muncă, unde aprinderea unei ţigări poate crea pericol de incendiu (reglementări în vigoare, cu sancţiuni severe).

— Au mai fost încercate psihoterapia, autosugestia, desensibilizarea prin homeopatie, acupunctura.


Alte reglementări. In unele ţări este obligatoriu ca pe fiecare pachet de ţigări să fie imprimat un avertisment în care să se specifice pericolul pentru sănătatea celor ce fumează.

— Există tendinţa să se interzică publicitatea făcută fumatului, a anumitor ţigări, de către fabricile de ţigarete, în interes comercial.

— Campanii educative antifumat, pe plan statal, folosindu-se toate „mass-media": ziare, reviste, radio, televiziune.

— Interdicţia vânzării de tutun la minori.

— Educaţie sanitară făcută de medici.

— Cu toate dificultăţile făcute în lupta contra acestei toxicomanii, complicată de interesele economice ale industriei tutunului, se profilează şi unele speranţe pentru viitor. Am amintit de renunţarea la fumat a 50% din medicii fumători din Anglia. In ziarele noastre au apărut ştiri despre localităţi rurale unde s-a obţinut o renunţare totală la fumat. Un progres se comunică şi din Statele Unite, unde a scăzut proporţia de adulţi care fumează regulat, de la 43% în 1966 la 33% în 1980.

— Se poate spera că, printr-o largă acţiune lămuritoare, ştiinţific argumentată a populaţiei cu privire la efectele nocive ale tutunului, această toxicomanie se va reduce treptat.

sursa imaginii books4you.addr.com


Tag-uri: tutun, cancer, fumat, nicoctina



Categorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 16 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :