FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 7,856
Votes: 6
Fame Riser
          
Fame Rank
6
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Craiasa din povesti - Rezumat

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Craiasa din povesti - Rezumat

 Q:   Intreaba despre Craiasa din povesti - Rezumat       
Craiasa din povesti - Rezumat Poezia eminesciana "Craiasa din povesti" are o tematica erotica, facand parte din aceasi categorie cu poeziile "Lacul" si "Dorinta". Si aici, dragoste iubire sunt asociate elementelor naturii, o natura feerica, chiar fabuloasa.
Lirismul textului este evident de la inceput prin metafora din titlu, prin care poetul sugereaza idealul de frumusete feminina catre care a atins in permanenta. Astfel, el isi exprima direct si sentimentul neretinut de admiratie, de dragoste fata de fiinta iubita pe care o vede ca o adevarata divinitate silvestra.

Elementul liric se mentine apoi prin cadrul natural nocturn pe care poetul il descrie, realizand o atmosfera feerica, de taina, de vraja. Acum acest cadru este alcatuit din element cosmice si tereste care sugereaza lumea reala, careia i se alatara un s patiu interior-sezatoarea, simbol al unei lumi imaginare. Legatura dintre cele doua spatii, dintre cela doua lumi este facuta de catre copila care reprezinta elementul uman, deoarece se afla in mijlocul naturii cautandu-l pe cel drag sau contemplande-se pe sine in oglinda lacului.

Aceasta legatura, aceasta patrundere permanenta dintre planurile cadrului natural, dintre natural si uman sugereaza sentimentul armoniei universale in natura. Asa se si explica existenta unei diversitati de imagini artistice-vizuale, auditive, dinamice-realizate cu ajutorul epitetelor, "luna argintie", al metaforelor, al comparatiei, sau al personificarilor.
Sentimentele de admiratie, de dragoste fata de fiinta iubita devenita o veritabila zeita prin frumusetea ei sunt discret exprimate, cu delicatete celui redus la tacere de frumusetea ei angelica.

La fel de discreta este si prezenta eului liric, o alta tresatura operei lirice, care apare aici intr-o postura contemplativa, caci poetul admira in imaginatia copilei aplecate peste undele lacului candoarea, puritatea si gingasia ei, care sunt si insusi specifice unei anumite varste, puse printr-o gestica tot discreta, dar solemna.
Datorita discretie cu care sunt exprimate sentimentele, datorita prezentei eului liric, poezia "Craiasa din povesti" este o opera lirica prin excelenta intrucat autorul apeleaza si la structuri expresive lirice de o rara forta sugestiva, la discretie, nu la naratiune si la personaje, ca in operele epice.


Tag-uri:Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 31 October '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :