FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,053
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Povestea lui Harap-Alb scrisa de Ion Creanga - a cincea parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Povestea lui Harap-Alb scrisa de Ion Creanga - a cincea parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Povestea lui Harap-Alb scrisa de Ion Creanga - a cincea parte       
Comentariul operei Povestea lui Harap-Alb scrisa de Ion Creanga - a cincea parte Plin de inedit sj elocvent este si dialogul cu gazda in dimineata urmatoare cand, asemeni unui cor al celor cuminti, aluziv, prietenii prea ciudati asteapta nerabdatori sa fie omeniti dupa cuviinta Setila, mai ales, face casa buna cu eroii lui Budai-Deleanu, intr-atat este de mieros sj de blajin in naivitatea lui: "Din partea mea mancarea-i numai o zabava bauturi ca mai este ce este, si as ruga pe luminarea-sa ca, daca are de gand a ne ospata dupa cum s-a hotarat, apoi sa ne indeseasca mai mult cu udeala, pentru ca acolo sta toata puterea si indrazneala «Vorba ceea Da-i cu cinstea, sa peara rusinea»

Indoielii imparatului privind capacitatea petitorilor de a mantui bucatele i se opune siguranta cu care nesatiosii raspund repede: "De ne-ar da Dumnezeu atata suparare [...] sj inaltimii-voastre gand bun si mana sloboda [...] ca din mancare si bautura las daca ne-a intrece cineva; numai la treaba nu ne prea punem cu toti nebunii".

Trasatura intrinseca a prozei lui Creanga oralitatea se intrepatrunde si aici cu multe vorbe de duh, rimate sau nu, care dau culoare materiei epice: "D-apoi fetisoara lui; a zis dracul sj s-a facut bucatica rupta tata-sau in picioare, ba inca si mai si vorba ceea "Capra sare masa, sj iada sare casa" sau "Si-a pus el boii in card cu dracul, dar are sa-i scoata fara coarne", "Destul e o maciuca la un car cu oale", "unde prisoseste darul nu se mai baga in seama amarul", "apara-ma ele gaini, ca de caini nu ma tem"

Aceleiasi tendinte ii apartin eufemismele si imbinarile neasteptate de cuvinte, interjectiile cu valoare predicativa ("era un pui de ger", "umblati de frunza fiasinelului", "Impodobit cu darul suptului", "Din gardul Oancei fi-a da-o imparatul", "rupti in cos de foame si de sete", "ascutiti-va dintii si porniti dupa mine", "Si o data pornesc ei, teleap, teleap, teleap!") cu un efect stilistic remarcabil, ca sa nu mai vorbim de onomastica bizara a unui personaj ca Ochila "frate cu Orbila, var primar cu Chiorila, nepot de sora lui Pandila din sat de la Chitila, peste drum de Nimerila etc."

Incantarea autorului insusi in fata propriilor zamisliri este uriasa satisfacandu-i gustul pentru pantagruelic si bufonerie, dar nealterand nucleul peren al basmului chemat sa fie "o oglindire a vierii in moduri fabuloase" (G. Calinescu) si ramanand pana azi "cel mai frumos basm al nostru" (Pompuiu Constantinescu).


Tag-uri: harap-alb, ion creanga, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :