FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,265
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Moartea unui artist de Horia Lovinescu - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Moartea unui artist de Horia Lovinescu - prima parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Moartea unui artist de Horia Lovinescu - prima parte       
Comentariul operei Moartea unui artist de Horia Lovinescu - prima parte Inscriindu-se in traditia dramei de idei, impusa la noi mai des de Camil Petrescu, opera dramatica a lui Horia Lovinescu propune dezbateri despre destine umane aflate in imprejurari si situatii-limita. In peisajul teatrului contemporan, imbogatit cu numeroase piese, Horia Lovinescu reprezinta o voce artistica puternic individualizata prin tipologie si prin limbaj de cele mai multe ori abstractizam cerut de demonstratie.
Cea mai izbutita dintre toate piesele de teatru ale lui Horia Lovinescu este Moartea unui artist, un adevarat eseu dramatic in care autorul preia motivul popular al Mesterului Manole, urmarind drama artistului nu numai in campul artei ci si in alte situatii umane. Aparuta in 1964, piesa analizeaza problema creatorului si a creatiei. Mitul estetic al jertfei in creatie pent m opera de arta cu caracter peren, a fost abordat si de alti scriitori in opere dramatice, cum ar fi Octavian Goga, Lucian Blaga, Alexandra Maniu.

Horia Lovinescu prezinta destinul eroului sau dintr-o perspectiva filozofica moderna Sfera omenescului, cu aspectele ei tragice, confera mitului estetic, in aceasta opera, dimensiuni originale. George Calinescu vede in Manole un titan, un Prometeu national care esentializeaza mitul estetic al poporului roman. "Pe urmele lui George Calinescu din "Bietul Ioanide" se pune aici problema creatorului si a creatiei.

Adevaratul conflict este acela dintre Manole si Moarte" (N. Manolescu). Conflictul dramei lui Horia Lovinescu este de natura psihologica Opera-personaj, Moartea unui artist prezinta drama lui Manole Crudu, sculptor de o valoare universala obligat de boala sa traiasca starea deprimanta de inactivitate si spaima de moarte. Personalitate artistica de o vitalitate puternica Manole Crudu, intors in tara dupa patru ani, se afla in imposibilitatea de a mai lucra in atelierul sau.

Subiectul piesei poate fi rezumat in cateva momente semnificative. Bolnav fiind, el nu mai poate lucra. Cere fiului sau Vlad, artist si el, sa intre in atelier si sa colaboreze astfel la crearea altor opere de arta. Acesta il refuza pentru ca alta este conceptia sa despre arta. Simtindu-se din ce in ce mai singur, doreste sa se casatoreasca cu actrita Claudia Roxan, dar aceasta fara al parasi refuza casatoria Manole se indragosteste de Cristina fata menajerei lui, al carei fior adolescentin ii trezeste setea de viata si de creatie.

Aceasta ii spune: "Maestre, Dumneavoastra sunteti pentru mine ca un Luceafar... Eu va iubesc ca o fiica."


Tag-uri: moartea unui artist, horia lovinescu, comentariuCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :