FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,309
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Amintiri din copilarie scrisa de Ion Creanga - a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Amintiri din copilarie scrisa de Ion Creanga - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Amintiri din copilarie scrisa de Ion Creanga - a doua parte       
Comentariul operei Amintiri din copilarie scrisa de Ion Creanga - a doua parte O serie de formule de legatura intre un episod si altul are chiar aceasta functie: "D-apoi cu mos Chiorpec ciubotarul..." , "D-apoi cu smantanitul oalelor ce calamandros faceam", "intocmai dupa cea cu ciresele vine alta la rand" etc. Reiese ca acest roman memorialistic se constituie dintr-o succesiune de episoade a caror ordine e dictata de fluxul memoriei afective, intre ele neexistand o delimitare stricta Procedeul e cel al povestirii in lant, cu respectarea, in linii mari, a cronologiei evenimentelor.

La randul lor, acestea sunt organizate in patru capitole, fiecare oglindind un anumit moment biografic. E semnificativ ca primul capitol ni-l prezinta pe Nica la intaiul sau contact cu scoala, iar ultimul e dedicat plecarii la Iasi in vederea continuarii studiilor, fiecare ogl indind un anumit moment biografic. intre ele sunt aglomerate o sumedenie de intamplari fiecare jucand rolul ei in formarea ca om a personajului.
Incet-incet, sfera de cunoastere se largeste, copilul ia in stapanire lumea prin morala pe care fiecare patanie noua i-o impune, astfel ca, intre Nica de la inceputul cartii si cel de la sfarsitul ei, exista o deosebire vizibila. Accentul cade insa pe ideea de scoala al carei rol formativ este esential. E si motivul pentru care "Amintirile..." se deschid si se inchid cu aceasta imagine.

Faptul ca dintre personaje cel mai bine conturat e Smaranda, mama intransigenta ce tine mortis ca fiul sa se dedice invataturii, comporta si el aceeasi explicatie. Pe acest plan, Nica e creatia exclusiva a mamei. invatatura devine restul vietii lui, iar anii de scoala - itinerariul spre cunoastere.

Plecarea la Brosteni echivaleaza ca si pentru Harap-Alb, cu o aventura in necunoscut, de aceea pregatirea pentru drum se desfasoara dupa un anumit ritual ce marcheaza insemnatatea calatoriei, intamplari si primejdii neprevazute il asalteaza caderea in Ozana, tunsul pletelor, asezarea in gazda la Irinuca, raia, daramarea bojdeucii, fuga cu pluta pe Bistrita Humulestii raman totdeauna elementul de referinta revenirea in sat semnificand urmarirea unui destin ca proiectie a universului natal. Copilul simte ca radacinile lui sunt aici, ca se identifica cu pamantul si cu oamenii lui ("O bucata de huma insufletita din Humulesti"), de aceea incearca sa respinga tentativele mamei de a-l rupe de vatra intamplarile, rememorate din perspectiva omului matur, intereseaza doar in masura in care i-au dat o imagine asupra lumii, imbogatindu-i experienta.


Tag-uri: ion creanga, amintiri din copilarie, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :