Statistics:
Visits: 869 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Trebuie sa fim mereu primitori cu oaspetii nostri
Q: | Intreaba despre Trebuie sa fim mereu primitori cu oaspetii nostri |
Timpul nu ne permite să facem dese primiri, cu toată plăcerea pe care o avem de a sărbători anumite evenimente, sau pur şi simplu ca să fim împreună cu rudele sau prietenii noştri.
Poporul român este un amfitrion, prin tradiţie. Oricine, face tot ce este posibil, oricat de modest ar fi, şi primeşte oaspeţii cu bucurie sinceră şi cu o extremă bunăvoinţă, încărcand masa cu ce are mai bun, dăruind cu dezinvoltură si delicateţe întreaga sa căldură şi simpatie, în aşa fel incit oaspetele să se simtă bine în casa sa.
La noi, nici nu intri bine în casa unui ţăran, chiar daco eşti un necunoscut, fără ca acesta să aducă imediat pe masă sticla cu ţuică, sau ca na cu vin, însoţite de gustări. Atat de vechi şi adanc este împămantenit acest obicei, încat cea mai mare ruşine pentru o gazdă este să nu-şi „omenească" musafirul, să nu-i poată oferi ceva bun de-ale mancării la masă.
Fiecare ţară, fiecare regiune şi fiecare popor, au legile lor nescrise, transmise prin tradiţie, dar cred sincer ca în această privinţă „a ospeţiei", poporul roman este foarte primitor şi generos, virtute pe care orice străin o cunoaşte si pe care, reîntors in ţara sa, o subliniază, verbal sau prin scris.
Desigur că meritul cel mare este al femeii, al stăplnei casei, care gospodăreşte harnică, cu migală şi dragoste, pregăteşte totul rapid, în puţinul timp care-i rămane după întoarcerea de la camp sau de la serviciu.
Nu este simplu să primeşti, aşa cum se primeşte la noi, cand eşti peste măsură de solicitată, cu ţoale problemele de serviciu, inclusiv cele gospodareşti şi familiale! Dar cea mai mare bucurie pentru o gazdă este aceea cand invitaţii sunt mulţumiţi, cand bucatele sunt apreciate şi mancate cu plăcere. Cu toată dragostea noastră de o comunica trebuie, totuşi, să facem o selecţio a modului şi a motivului de primire: invităm rude, prieteni apropiaţi, Colegi, cunoştinţe pentru care avem sentimento deosebite de stimă sau simpatia, sau din obligaţii diferite, create de relaţiile noastre personale.
Trebuie să se ştie insă, că nu atat bucatele, multe şi variate, contează deşi calitatea lor trebuie să fie maximă, cat căldura primirii, calitatea conversaţiei, sinceritatea şi întreaga ambianţă a primirii. Nimeni nu vine în vizită doar să mănince, ci să se bucure de realitatea unui schimb prietenesc de impresii, de o comunicare mai apropiată, mai caldă şi mai elevată.
Poporul român este un amfitrion, prin tradiţie. Oricine, face tot ce este posibil, oricat de modest ar fi, şi primeşte oaspeţii cu bucurie sinceră şi cu o extremă bunăvoinţă, încărcand masa cu ce are mai bun, dăruind cu dezinvoltură si delicateţe întreaga sa căldură şi simpatie, în aşa fel incit oaspetele să se simtă bine în casa sa.
La noi, nici nu intri bine în casa unui ţăran, chiar daco eşti un necunoscut, fără ca acesta să aducă imediat pe masă sticla cu ţuică, sau ca na cu vin, însoţite de gustări. Atat de vechi şi adanc este împămantenit acest obicei, încat cea mai mare ruşine pentru o gazdă este să nu-şi „omenească" musafirul, să nu-i poată oferi ceva bun de-ale mancării la masă.
Fiecare ţară, fiecare regiune şi fiecare popor, au legile lor nescrise, transmise prin tradiţie, dar cred sincer ca în această privinţă „a ospeţiei", poporul roman este foarte primitor şi generos, virtute pe care orice străin o cunoaşte si pe care, reîntors in ţara sa, o subliniază, verbal sau prin scris.
Desigur că meritul cel mare este al femeii, al stăplnei casei, care gospodăreşte harnică, cu migală şi dragoste, pregăteşte totul rapid, în puţinul timp care-i rămane după întoarcerea de la camp sau de la serviciu.
Nu este simplu să primeşti, aşa cum se primeşte la noi, cand eşti peste măsură de solicitată, cu ţoale problemele de serviciu, inclusiv cele gospodareşti şi familiale! Dar cea mai mare bucurie pentru o gazdă este aceea cand invitaţii sunt mulţumiţi, cand bucatele sunt apreciate şi mancate cu plăcere. Cu toată dragostea noastră de o comunica trebuie, totuşi, să facem o selecţio a modului şi a motivului de primire: invităm rude, prieteni apropiaţi, Colegi, cunoştinţe pentru care avem sentimento deosebite de stimă sau simpatia, sau din obligaţii diferite, create de relaţiile noastre personale.
Trebuie să se ştie insă, că nu atat bucatele, multe şi variate, contează deşi calitatea lor trebuie să fie maximă, cat căldura primirii, calitatea conversaţiei, sinceritatea şi întreaga ambianţă a primirii. Nimeni nu vine în vizită doar să mănince, ci să se bucure de realitatea unui schimb prietenesc de impresii, de o comunicare mai apropiată, mai caldă şi mai elevată.
- Omul si destinul (10442 visits)
- Importanta principiilor morale in viata societatii (8883 visits)
- Comportamentul nostru in societate (6556 visits)
- Compozitia si definitia aerului (5535 visits)
- Copilaria, paradisul inocentei (3386 visits)
- Importanta lacurilor in Romania (3278 visits)
- Metacomunicarea şi paralimbajul (2946 visits)
- Ce sunt depresiunile intramontane (2612 visits)
- Despre NixServers.ro (2537 visits)
- Cum s-a format Delta Dunarii (2477 visits)
- Clima de campie din Romania (2411 visits)
- Limbajul timpului (2400 visits)
- Limbajul tacerii (2386 visits)
- Uscatorul de par (2342 visits)
- Tipuri de comportament ale indivizilor in societate (2089 visits)
- Pasiunea aristocratilor si a vedetelor pentru iahturi
- Cum ne pregatim de o drumetie
- Cum ne pregatim de o calatorie cu masina in vacanta
- Cum ne pregatim de o calatorie cu trenul in vacanta
- Cum ne pregatim de o calatorie cu avionul in vacanta
- Cum ne pregatim de o calatorie cu vaporul in vacanta
- Relatiile interumane in cadrul familiei
- Protectia familiei si a copilului
- Cum se organizeaza comunicarea
- Cine sunt interlocutorii mesajelor pe care la transmitem
- Comunicarea este esentiala convietuirii sociale
- Importanta calitatilor vocale ale vorbitorului in procesul de comunicare
- Comuniarea determina relatii interumane
Categorie: Diverse - ( Diverse - Archiva)
Data Adaugarii: 29 July '10
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :