FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,349
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Tabloul cu sigurante al instalatiei electrice interioare

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Tabloul cu sigurante al instalatiei electrice interioare

 Q:   Intreaba despre Tabloul cu sigurante al instalatiei electrice interioare       
Tabloul cu siguranţe este primul element al instalaţiei, indeplinind prin construcţia lui următoarele funcţii :

-De a servi ca punct de plecare a circuitelor de lumină şi priză, prin legarea conductoarelor electrice ale circuitelor de bolţurile siguranţelor fixate pe tablou.
-De a proteja instalaţia electrică interioară, precum şi aparatele, instalaţia electrică din amonte (contorul electric, coloana, branşamentul), de curenţi electrici de intensităţi peste cele admisibile, care ar putea să apară ca urmare a unor scurtcircuite produse în instalaţii.
- De a servi la scoaterea de sub tensiune a instalaţiei electrice interioare, în cazul executării unor lucrări de depanare sau reparaţii.

Tabloul cu siguranţe folosite la aceste instalaţii electrice sunt de tipul deschis, componentele lui fiind montate pe o placă de marmură , sau de tipul închis, cu aceleaşi componente, avand avantajul că nu permite posibilitatea de a atinge accidental puncte ale tabloului sub tensiune .
La tabloul cu siguranţe de tipul deschis trebuie să se monteze peste tablou o ramă apărătoare din lemn, lipită de perete, pentru a nu exista posibilitatea atingerii punctelor sub tensiune, in special la cele din spatele plăcii de marmură.
Pe placa de marmură a tabloului, de regulă, sunt montate patru siguranţe, din care două siguranţe pentru circuitul de lumină şi două siguranţe pentru circuitul de prize.
In cazul în care instalaţia electrică cuprinde mai multe circuite de lumină şi de priză, pe tablou sunt montate 6 sau 8 siguranţe, din care 4 siguranţe pentru circuitul de lumină şi două respectiv 4 siguranţe pentru circuitul de prize.

La tablourile electrice casnice se folosesc, în mod obişnuit, două tipuri de siguranţe şi anume : siguranţe fuzibile şi siguranţe automate.
a. Siguranţa fuzibilă. Siguranţa flizibilă are în componenţa ei un soclu, care se fixează pe placa de marmură, un patron cu fir fuzibil şi un capac pentru stringerea patronului in soclu .

SOCLUL SIGURANŢEI cuprinde ca elemente principale corpul soclului executat din porţelan, avand prevăzut în interiorul acestuia o armătură metalică filetată din alamă, în care urmează să se înşurubeze capacul siguranţei, apoi o piesă de contact din alamă, pe care urmează să se aşeze armătura inferioară a patronului, precum şi două bolţuri cu şaibe şi piuliţe, unul din acestea fiind în legătură cu piesa de contact iar celălalt cu armătura filetată . Prin construcţia lor, bolţurile au un dublu rol şi anume : de fixarea soclului pe placa dc marmură şi de legarea conductoarelor circuitului la acestea.

PATRONUL CU FIR FUZIBIL cuprinde corpul patronului executat din porţelan, armătura superioară şi armătura inferioară executate prin stanţare şi presare din alamă şi firul flizibil, avand capetele fixate prin lipire de cele două armături. Firul fuzibil ce străbate interiorul corpului este protejat de o umplutură de nisip fin, pentru a localiza orice început de flamă, în momentul cand se produce arderea fuzibilului, ardere care este marcată prin desprinderea semnalizatorului colorat de la capătul fuzibilului, verde pentru ti A şi roşu pentru 10 A.

Prin introducerea patronului în corpul soclului şi fixarea lui cu ajutorul capacului siguranţei se stabileşte un contact electric între armătura inferioară a acestuia şi piesa de contact a soclului, precum şi un contact electric între armătura superioară a patronului şi armătura cu filet a copacului. în acest fel, între aceste contacte şi prin firul fuzibil se realizează o legătură electrică între conductoarele care vin la tablou de la contorul electric şi conductoarele care pleacă de la tablou spre circuitele electrice, legătură ce poate fi întreruptă în urma arderii firului fuzibil.
CAPACUL SIGURANŢEI cuprinde o armătură filetată din alamă, care este fixată într-o armătură exterioară executată din porţelan, cu ajutorul căruia se face înşurubarea capaicului în corpul soclului, in prealabil fiind introdus fuzibilul în interiorul capacului.
Prin această operaţie se stabileşte închiderea circuitelor electrice ale instalaţiei, iar cand se doreşte întreruperea lor, respectiv scoaterea de sub tensiune, este suficient deşurubarea capacului siguranţei şi în¬depărtarea patronului cu fir fuzibil.
schema legăturilor conductoarelor la un tablou cu 6 siguranţe - pe randul siguranţelor superioare sunt legate cele 3 conductoare de fază, care vin de la contor şi cele 3 conductoare de fază care pleacă spre circuitele de lumină şi priză, iar pe randul siguranţelor inferioare este legat conductorul de nul, care este comun pentru cele 3 siguranţe.

b. Siguranţa automată. Siguranţa automată are în componenţa ei soclul siguranţei, care este identic cu cel al siguranţei fuzibile şi corpul siguranţei automate, care se înşurubează în soclu. La acest tip de siguranţă nu mai este necesar un capac, rolul acestuia fiind preluat de corpul siguranţei automate.
Siguranţa automată funcţionează pe principiul electro-magnetului, declanşand-se la trecerea unui curent electric de o intensitate mai mare decat cea admisă. După îndepărtarea cauzei care a provocat declanşarea, punerea sub tensiune a instalaţiei se face cu uşurinţă, fiind suficient co să se apese pe butonul de conectare, pentru a se restabili legăturile electrice din interiorul patronului.
In cazul in care este necesar ca să se scoală de sub tensiune instalaţia electrică, pentru efectuarea unei depanări sau reparaţii, se apasă pe butonul de deconectare al siguranţei.

Se recomandă, ca atunci cand nu se dispune de numărul suficient de siguranţe automate, acestea să fie montate în primul rand la siguranţele care corespund conductoarelor de fază şi apoi la siguranţele care corespund conductoarelor de nul.

sursa imaginii http://img.directindustry.com


Tag-uri: curent, energie, casa, reparatii



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :