FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 354
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - a doua parte       
Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - a doua parte In unele regiuni cultul mortilor comporta de asemenea si alte rituri ciudate. In Orientul Apropiat copiii erau inmormintati normal, clar adultilor li se ingropau craniile separat de corp; uneori mai multe cranii la un loc, alteori unul cate unul, sub batatura casei. Trupurile, infasurate intr-o tesatura sau intr-o piele (in loc de sicriu), erau colorate mai ales capul cu rosu (culoare rezervata in special femeilor si fetelor), cu verde sau cu albastru. Cadavrele erau insotite de ofrande: legume si cereale, oua si peste, precum si obiecte de podoaba (in cazul femeilor) oglinzi din roca sticloasa de obsidiana, palete pentru fard, sau scoici continand respectivii coloranti de fard.

Spre sfirsitul neoliticului apar si cimitirele: cu gropi tencuite cu argila si cu cadavrele infasurate intr-u n strat de argila si apoi supuse arderii; de unde rezulta o prefigurare a ā€˛sarcofagului" de mai. In aria europeana cultul mortilor prezinta in general aceleasi forme, dar cu unele variante. Se practica si in zona europeana sacrificiul uman de copii pentru fundatia casei (de pilda, in statiunea neolitica de la Traian); dar inmormintarea unui defunct nu se facea sub batatura din interiorul casei, ci in afara asezarii, uneori si in grote. Erau respectate anumite norme privind pozitia sau orientarea cadavrului cu variatii de la o zona la alta si de la o cultura la alta. Ofrande funerare de alimente, sacrificii rituale de animale, colorarea cu rosu a cadavrului, precum si separarea craniului de restul scheletului erau practici frecvente. Practici mai rare erau trepanatia rituala a craniului, incinerarea cadavrului, sau chiar punerea unor unelte alaturi de corpul defunctului.

Multe morminte neolitice mai cuprindeau la fel ca cele din paleoliticul superior si figurine umane sau de animale. Ultimele aveau probabil o semnificatie magica, de amulete, intrucat omul credea ca si in animal se intrupa o parte din acea forta supranaturala care opereaza atat in fiinte cat si in fenomenele naturii. Mentalitatea religioasa a omului preistoric ne-o putem imagina concepand initial divinitatea in acest mod confuz: ca o putere ce actioneaza prin intermediul animalului. Cultul unui anumit animal urmarea deci obtinerea bunavointei acelei forte confuze, a acelei impersonale si vagi ā€˛divinitati"; si pentru a-si asigura aceasta bunavointa omul invoca protectia animalului respectiv, a carei reprezentare plastica devenise amuleta, emblema protectoare a unei persoane sau a unui intreg grup.


Tag-uri: ritualuri magico-religioase, cultul mortilor, neoliticCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :