FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 642
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre opera "Viata lui Constantin Cantemir"

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre opera "Viata lui Constantin Cantemir"

 Q:   Intreaba despre Referat despre opera "Viata lui Constantin Cantemir"       
Referat despre opera "Viata lui Constantin Cantemir" Este prima biografie din cultura romana, in sensul ca autorul isi intrebuinteaza serios arsenalul sau de fictionar pentru a crea o imagine, nu pentru a reconstitui niste fapte intr-o succesiune seaca.

Este de ajuns sa o comparam cu o biografie axata pe o reconstituire, cum ar fi cronica lui Radu Greceanu despre Constantin Brancoveanu, ca sa vedem cat de modern este Dimitrie Cantemir in conceptii.

De altfel, trebuie mentionat faptul ca domnitorul moldovean, desi este caracterizat de G. Calinescu drept ‘un adevarat uomo universale al nostru’, el este contemporan cu filosofia Luminilor si chiar prieten cu Leibniz.

Gestul lui Dimitrie se explica nu atat prin pietate filiala, cat prin necesitatea de ordin diplomatic de a se legitima ca om cu ascendenta ilustra.

Istoria politica nu a fost foarte generoasa cu Dimitrie, nu a reusit sa domneasca nici un an, si a venit batalia de la Stanilesti (1711), cand, aliat cu Petru cel Mare, tarul Rusiei, pierde in fata turcilor, fiind nevoit sa se refugieze pana la moarte la curtea tarului. In plus, Inalta Poarta, care fusese sigura de fidelitatea lui Dimitrie cata vreme el crescuse si fusese educat la Constantinopol, numai permite accesul domnilor pamanteni la tron, ci aduce domnitori din Fanar.

L somtuasa curte de la Ptersburg, situatia de exilat a lui Dimitrie parea privilegiata, dar ea de fapt era ingrata. Desi se bucura de favorurile tarului, el resimtea eterna ostilitate fata de alogen a nobililor rusi.

In atari conditii, Dimitrie s-a vazut nevoit sa aduca un argument peremtoriu in favoarea liniei sale genealogice.

Din acest punct de vedere, era necesar sa contrazica cele afirmate in romanul ‘istoria ieroglifica’, unde precizase ca este fiu de razes din tinutul Falciu ; acum va sustine ca se trage din principii tatari Cantemir, care, la randul lor, l-ar fi avut stramos pe insusi Timur Lenk, marele cuceritor mongol. Un ascendent pe nume Teodor puteea fi intalnit sub steagul lui Stefan cel Mare care i-ar fi dat mosii in zona Falciului.

Lui Constantin Cantemir i se atribuie nu numai o ascendenta nobila, ci si multiple fapte vitejesti : ar fi salvat haremul sultanului, ar fi recuperat niste herghelii furate etc.

Pe de alta parte, asupra familiei Cantemir plana acuzatia de crima asupra fratilor Miron si Velicico Costin. Ca sa risipeasca aceste suspiciuni, Dimitrie descrie o Moldova tunebroasa, pus ape intrigi, total rauvoitoare la adresa tatalui sau, pe care voiau sa-l elimine si chiar sa-i ucida copii.
Dimitrie vrea sa impuna o imagine a unui tata autoritar, antiotoman si justitiar implacabil.

De fapt, Constantin fusese la cheremul boierilor, nu se ridicare niciodata impotriva cuvantului sultanului si ii ucisese pe fratii Costin.


Tag-uri: biografie, cultura romana, reconstituireCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 15 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :