FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 511
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a doua parte       
Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a doua parte Pe continentul american, singurele animale indigene domesticite au fost lama (in zona Anzilor. Chiar in mileniul al IV-lea i.e.n.), alpaca si cobaiul; iar dintre pasari, curcanul. Ciinele a fost singurul animal domesticit adus in America de primii colonizatori ajunsi aici la inceputul neoliticului din Asia nord-estica. Lama a servit mai mult ca animal de povara decat pentru a furniza omului carne sau lina.

Dupa ciine, cel mai vechi animal domesticit a fost porcul, derivat din porcul salbatic existent in Alpi si Pirinei, in Asia Centrala si sud-vestica, in Caucaz si Muntii Taur (de unde a fost adus si domesticit de egipteni in mileniul al IV-lea i.e.n.).Domesticirea lui este documentata in Iran si Meso-potamia inca din al VII-lea mileniu i.e.n.; dar porcul actual provine dintr-o alta spe cie, care in China traia pe linga casa omului in epoca paleoliticului (porcul fiind singurul animal domesticit atunci de chinezi), specie care a ajuns in Europa abia in sec. XVIII e.n.

Calul domestic este atestat din mileniul al III-lea i.e.n. (sau dupa R. Turner chiar de la sfirsitul mileniului al IV-lea i.e.n.), in regiunea Ucrainei si a Rusiei meridionale. Se pare ca in Asia Mica a patruns varietatea domesticita in Turkestan; din Orientul Mijlociu a patruns in Europa dupa anul 2000 i.e.n. Dupa ce s-a obtinut o rasa mai puternica, prin incrucisare, calul a fost folosit si pentru calarit. Magarul a fost domesticit in Orientul Apropiat in mileniul al IV-lea i.e.n.; dar e vorba de o varietate asiatica de asin, numita onagru. Asinul de origine africana era domesticit in Egipt dintr-o epoca andepartata si intrebuintat ca animal de povara, apoi de tractiune. Onagrul originar din Asia Centrala s-a raspandit in India si China in mileniul al III-lea i.e.n.

Camila bactriana (cu doua cocoase), originara din Asia Centrala, a fost domesticita catre sfirsitul mileniului al IV-lea i.e.n.; dar in Mesopotamia, nu inaintea mileniului I i.e.n.; in mileniul II i.e.n. se pare ca a fost domesticit dromaderul (camila araba cu ococoasa), inlocuind principalul animal de povara, magarul. Amandoua aceste varietati au trecut apoi din Orientul Apropiat in zona africana. Elefantul a fost domesticit pentru intiia oara in India, cu putin inainte de 2 500 i.e.n.; iar renul in zonele arctice, se crede ca inca din mileniul I i.e.n.


Tag-uri: cereale, animale, referatCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :