FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,468
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat - Portretul lui Nica

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat - Portretul lui Nica

 Q:   Intreaba despre        
Referat - Portretul lui Nica "Amintiri din copilarie"este primul roman al copilariei taranesti din literatura romana, Creanga reusind sa-si retraiasca copilaria.

Scrisa la varsta maturitatii, autorul reuseste sa ia contact cu trecutul si sa faca sa re-traim cu el anii fericiti ai copilariei in frumosul tinut al Humulestului.

Farmecul romanului rezulta din sinceritatea cu care autorul povesteste,din umorul poznelor, aventurile povestite.

Calinescu spunea ca in amintiri Creanga evoca "copilaria copilului universal", cu pozne si intamplari a copilului din totdeauna si de peste tot. Chiar autorul vede in sine copilul de pretutindeni si oricand, afirmand: "asa eram eu la varsta cea fericita si asa cred ca au fost toti copii de cand lumea asta si pamantul".

Este prezentata copilaria autorului, evolutia sa in tr-un mediu specific, aceea a satu-lui moldovean de la jumatatea sec. al XIX.-lea. Este prezentata copilaria lui Nica de la primii ani de scoala, pana la despartirea de vatra satului, fiind urmarita astfel formarea unui caracter.

Copilaria lui nu este senzationala, ci una obisnuita, banala; scriitorul nu inventeaza peripetii (intamplari nemaiintalnite) .

Astfel este descris cum: Nica prinde muste cu ceaslovul, cum darama cocioba Irinucai la Brosteni, cum fura cirese de la matusa Marioara, cum fura pupaza din tei, in-tamplari de la scaldat, cum scapa de raie si in fine supararea lui atunci cand este rupt de aceasta copilarie fericita si dus la oras, la scoala.

Nica apare ca orice copil de la tara, neastamparat, care are o "copilarie vesela si nevinovata" in mijlocul familiei si al megiesilor.

Intamplarile prin care trece sunt toate "evenimente de cunoastere"
pentru ca prin ele Nica isi largeste sfera de cunoastere, el se formeaza ca om.

Evocarea lui Creanga este nostalgica atunci cand se refera la cei dragi,la satul natal, este plina cu umor cand reconstituie poznele, aventurile din copilarie, folosind satira cand se refera la defecte omenesti si la institutile vremii.

Personajul principal al amintirilor nu este scriitorul ci Nica al lui Stefan al Petrii, surprins si descris in perioada copilariei fericite, de cand a facut "ochi" si pana ajunge "holtei din pacate".

"Amintiri din copilarie" este nu numai o monografie a satului moldovenesc, dar un roman al copilariei, al formarii unui caracter (personalitati). Cadrul de viata prezentat de autor este modelator in formarea copilului in devenire (dezvoltare).


Tag-uri: literatura, autor, personajCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 11 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :