FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 768
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Mangrovele

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Mangrovele

 Q:   Intreaba despre Mangrovele       
Mangrovele reprezintă specii de arbori care cresc în apă. Aceşti arbori alcătuiesc un adăpost pentru o mulţime de specii de mamifere, păsări şi reptile, toate pe cale de dispariţie. Filtrează substanţele care poluează apa, cu ajutorul complexelor sale rădăcini. Peştii, extrem de importanţi pentru hrana noastră şi pentru menţinerea pescuitului sportiv, depind în măsură de 90% de aceşti arbori. Reprezintă o adevărată barieră împotriva furtunilor şi a periculoaselor maree.

Aceste minunate şi preţioase formaţiuni vegetale se află pe aproape jumătate din ţărmurile lumii, ce se află în zona tropicală. Majoritatea plantelor nu ar putea trăi în asemenea ape sărate, însă pentru mangrove, sarea reprezintă un mediu propice de dezvoltare. Rădăcinile acestora sunt prevăzute cu un tip de filtre care împiedică pătrunderea sării în tulpină şi afectarea acesteia. Apa ce se găseşte în rădăcina mangrovelor este atât de bine filtrată încât devine potabilă. Există însă şi alte tipuri de mangrove care permit sării să pătrundă în tulpină şi o depozitează în frunzele mai bătrâne, care cad la un moment dat. Alte tipuri de mangrove lasă sarea să le intre prin rădăcină, dar o elimină prin anumite glande. Laptele din frunzele arborilor este extrem de toxic la contactul cu ochii, putând provoca chiar orbire temporară. Totuşi, folosit cum trebuie, el este un bun tratament pentru iritaţii şi înţepături.

Formele arborilor sunt fascinante. Rădăcinile lor sunt fixate bine în solul mlăştinos, însă se dezvoltă la suprafaţa apei, acestea conferindu-le minunatele forme. Acestea se aseamănă cu nişte „genunchi îndoiţi”, catalige sau cu nişte creste. Aceste plante se reproduc prin seminţe. Seminţele apar când un fruct extrem de copt, explodează si ies seminţe, care sunt purtate de caluri până găsesc un loc potrivit în care să se fixeze. Altele germinează pe planta „mamă” (lucru nemaiîntâlnit la plante) după care firicelele se desprind şi plutesc sub acea formă pe apă, până găsesc un loc în care să crească.

Aceste magrove reprezintă un adevărat ecosistem. Se deyvoltă sub formă de păduri în toată puterea cuvântului, aprovizionând cu frunzele lor, hrana microorganismelor. Cu vegetaţia lor se mai hrănesc şi animalele care supravieţuiesc în mediul sărat, şi acestora le este mult mai uşor să îşi păstreze în siguranţă puii printre frunze.
Pe lângă faptul că sunt importante părţi din echilibrul mediului, magrovele reprezintă adevărate comori şi pentru om. Ele asigură lemne de foc pentru locuitorii acelor zone, cărbunii, nutreţul, taninul şi chiar medicamentele sunt alte produse preţioase pe care le obţinem de la aceşti arbori.

Articol scris de Lavinia Cavaşi, pentru FamousWhy.ro


Tag-uri: arbori, apa, adapostCategorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 27 August '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :