FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,219
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre "D-l Goe..." de I.L. Caragiale - schita

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

"D-l Goe..." de I.L. Caragiale - schita

 Q:   Intreaba despre "D-l Goe..." de I.L. Caragiale - schita       
"D-l Goe..." de I.L. Caragiale - schita I.L. Caragiale este considerat "parintele schitei romanesti", pentru valoroasele creatii din volumul "Momente si schite", printre care se numara si "D-l Goe..."

Ca orice schita, aceasta este o opera epica, in proza, in care autorul isi exprima indirect sentimentele despre educatia gresita data copiilor din unele familii (aristocratice). Este de dimensiuni reduse, prin raportare la nuvela si, mai ales, la roman si are un titlu la fel de concis, chiar laconic, urmat de puncte de suspensie care ofera cititorului posibilitatea de a deduce sentimentele autorului.

in naratiunea "D-l Goe...", este prezentata o singura intamplare, respectiv calatoria celor patru personaje, cu trenul, din "Urbea X" pana la Bucuresti, "de 10 Mai", intr-un an neprecizat.

Lipsa indicatiilor toponimice si cron ologice confera intamplarii un caracter repetabil, tipic. Efectuata intr-un interval de timp redus (cateva ore, deci mai putin de o zi), calatoria este relevanta pentru caracterul personajelor, deci este un moment reprezentativ; cele trei doamne isi "etaleaza" incultura, pretentiile exagerate, toleranta exagerata fata de Goe, iar acesta isi afiseaza proasta crestere, rasfatul si obraznicia.
Ca in orice schita, faptele si personajele sunt credibile. pot fi veridice: "ca sa nu mai ramaie repetent", Goe este dus cu trenul, la Bucuresti.

El ramane pe coridor, nesupravegheat, scoate capul pe fereastra, in ciuda recomandarilor unui calator si isi pierde palaria, in care se afla si biletul.

Insotitoarele trebuie sa plateasca amenda, iar Goe este indulcit cu o "ciucalata", dupa mustrarile mamei. Se dezechilibreaza, lovindu-se la nas si urla.

Profitand de atipirea bunicii, se blocheaza in toaleta, fiind nevoie de interventia conductorului. Punctul culminant il reprezinta tragerea semnalului de alarma, fapta pe care nu o recunoaste, producand panica si intarzierea trenului.

Actiunea fiind simpla si lineara, personajele sunt putine si tipice: doua dintre cucoane nu au prenume si reprezinta pe bunicile si mamele care isi rasfata urmasii, iar Goe este copilul obraznic tipic, un Ionel mai mare.

In concluzie, putem spune ca "D-l Goe..." este o schita, deoarece intruneste
trasaturile acestei specii literare.


Tag-uri: referat, i.l. caragiale, bac, schita, comedieCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :