FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,044
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Conteaza al catelea te-ai nascut

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Conteaza al catelea te-ai nascut

 Q:   Intreaba despre Conteaza al catelea te-ai nascut       
Frank J. Sulloway, cercetator la Institutul de Tehnologie din Massachussetts, este printre primele persoane care s-a intrebat ce s-ar fi intamplat cu marii filozofi, fizicieni, sau cu oricare dintre marii oameni ai istoriei, daca acestia ar fii fost singuri la parinti, daca ar fii fost mezinii sau daca ar fii fost cei mai mari dintre frati. Odata cu intrebarea aceasta, el a prezentat ca argument viata celebrului iluminist francez, Voltaire. Acesta isi dispretuia profund fratele mai mare, deoarece milita deseori impotriva Bisericii, spre deosebire de fratele sau, care era un credincios si un practicant al traditiilor crestine. Citind in amanunt biografiile a peste 7000 de oameni care au avut un impact marcant asupra vremurilor sale, cercetatorul mai sus amintit, a facut trimitere si la pr opria-i viata, pe care a considerat-o profund marcata de faptul ca a fost primul nascut in familie. S-a considerat mereu mai puternic si mai autoritar, considerand ca statutul de mezin sau de al doilea nascut, l-ar fi obligat sa accepte o ierarhizare care nu era intocmai inspre folosul sau, chiar si din punct de vedere al mostenirii.

De fapt, aproape de fiecare data, fratii mai mici tind sa fie intr-o continua competitie cu fratii mai mari, deoarece considera ca nu primesc suficienta atentie de la parinti si incearca din rasputeri sa obtina aceleasi avantaje pe care le-au obtinut si fratii mai mari fara ca acestia sa depuna vreun efort deosebit. Acesta este un comportament care ne prezinta mecanismul psihologic ce pare a fi cauza, motivatia ce ii impinge inainte in viata pe ultimii nascuti. Mezinii sunt fortati de imprejurari sa fie mereu inovatori, sa schimbe in permanenta anumite lucruri. Bineinteles, orice generalizare la acest nivel, este intr-un fel abuziva, deoarece nu exista date concrete, teoria se bazeaza in general pe ipoteze, presupuneri si comparatii.

Importanta ordinii. Comparativ cu nasterea primului copil, la nasterea celui de-al doilea copil, parintii nu sunt chiar in aceeasi masura de nelinistiti sau emotionati. Mezinul are parte de niste parinti deja experimentati asa ca va primi o educatie corespunzatoare si posibil, diferita fata de fratele sau mai mare. Convingerile parintilor sunt de multe ori modificate pe parcursul cresterii copiilor. Asteptarile se schimba si tot ce tine de educatia copilului se modifica corespunzator.

Privind dintr-un alt punct de vedere, copiii observa aceasta schimbare si de multe ori o interpreteaza in mod subiectiv. De exemplu, daca parintii sustin ca fratele mai mic poate face ce doreste pentru ca nu e bine sa fie suparat, iar fratele mai mare trebuie sa fie mai iertator si intelegator, pot aparea consecinte negative. Cel mic poate sa creada ca nevoile lui sunt cele mai importante, iar cel mare poate ramane cu impresia ca sentimentele si nevoile lui, nu sunt la fel de importante.

Copilul mijlociu este de multe ori, dupa cum e logic, prins undeva la mijlocul intregii probleme. Exista cazuri in care parintii amesteca numele copiilor intre ei. Cum se mai pot simti acestia iubiti, daca mama lor nu isi aminteste nici macar cum ii cheama? Aceste "confuzii” se fac de cele mai multe ori la copiii cu pozitie intermediara. Ei nu prea cred in puterea lor de a reusi sa iasa in fata celorlalti frati, in puterea lor de a se evidentia in fata parintilor, de a-i cuceri. Astfel ca poate aparea o situatie in care copilul mijlociu se poate considera un produs in serie.

Cel mare este obligat sa taca? Se aude des de invidia fratelui mare pentru fratele mai mic. Cand cel mai mic se naste, cel mare pierde din atentie si se simte neindreptatit, uneori chiar ajunge sa creada ca nu mai este iubit la fel de mult. De multe ori este pus in situatia de a se conforma situatiei, deoarece el „si-a primit deja portia de educatie”.

Totusi, cel mai important lucru este ca indiferent al catelea esti nascut, parintii trebuie sa devina constineti de faptul ca au comportamente diferite fata de copii, si ca reactioneaza diferit, la fiecare copil in parte. Odata cu aceasta constientizare, ei vor observa si comportamentul diferit si efectele diferite care apar asupra copiilor.
sursa imaginii : bulletinblog.net

Articol scris de Lavinia Cavasi pentru FamousWhy.ro


Tag-uri: copii, ordine, bebelusi, parinti, nastere



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 23 July '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :