FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 723
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul schitei D-l Goe scrisa de Ion Luca Caragiale - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul schitei D-l Goe scrisa de Ion Luca Caragiale - prima parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul schitei D-l Goe scrisa de Ion Luca Caragiale - prima parte       
Comentariul schitei D-l Goe scrisa de Ion Luca Caragiale - prima parte I.L.Caragiale este autorul volumului intitulat "Momente" (aparut in 1901) prin care creeaza genul schitei comice, fulgurant exploziv in stenografierea conduitelor verbale. in schitele incluse in acest volum, marele nostru scriitor a oglindit aspecte semnificative din viata societatii romanesti (cu deosebire, din viata micii burghezii), de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea in schitele-capodopera "Vizita" si "Domnul Goe", rezultatele "educatiei" gresite pe care o primeau unii copii din "familiile bune" provoaca atitudinea satirica din partea autorului.
Schita "Domnul Goe" surprinde un singur moment din viata personajului principal si anume calatoria facuta cu trenul pana la Bucuresti. Micile intamplari din schita lui Caragiale au rolul de a contura un t ip de copil, un tip de familie si un tip de educatie. Desfasurarea actiunii (care cuprinde un numar mare de secvente derulate intr-un interval relativ scurt) contureaza caracterele celor trei femei (mam'mare, mamitica si tanti Mita) si scoate in plina lumina figura centrala a schitei - domnul Goe - care apare ca o consecinta fireasca a felului in care femeile inteleg sa faca educatia copilului.

Vajnice adoratoare ale lui Goe, cele trei eroine au ajuns la concluzia ciudata ca acesta, "ca sa nu mai ramaie repetent", trebuie sa beneficieze de o recompensa anticipata un voiaj la Bucuresti "de 10 mai". Asadar familia lui Gce asteapta "pe peronul din urbea X", trenul accelerat care trebuie s-o duca in capitala. Asistam, in continuare, la "ispravile" lui Goe: care insistent ca trenul sa vina mai repede, doreste sa stea pe culoarul vagonului; iar la observatia "uratului", Goe raspunde obraznic; pierde palaria pentru ca scoate capul pe geam; se autosechestreaza la toaleta, provocand zarva si panica celor trei adoratoare ingrozite de perspectiva celor mai sinistre presupuneri, opreste trenul prin tragerea semnalului de alarma - ca sa nu citam decat peripetiile cele mai insemnate.

In sfarsit, trenul ajunge la Bucuresti, cu intarziere, si intreaga familie porneste cu trasura spre bulevard.
Din intreaga desfasurare a actiunii ies puternic in evidenta insusirile caracteristice ale lui Goe. El este mai ales lenes, capricios, nestatornic, lipsit cu totul de buna cuviinta, invata de mic sa fie las (se preface ca doarme, dupa ce trage semnalul de alarma).


Tag-uri: comentariu, schita, ion luca caragialeCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :