FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 812
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Scrisoarea III scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Scrisoarea III scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Scrisoarea III scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte       
Comentariul poeziei Scrisoarea III scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte Exista o bogatie de evenimente care il fac sa fie foarte infumurat trufas, dispretuitor, jicnitor "Si de crunta-mi vijelie tu te aperi c-un toiag?/ Si purtat de biruinta sa ma-mpiedic de-un mosneag?"
Cel de-al treilea tablou, al acestei parti, este un tablou al descrierii bataliei de la Rovine. Asupra armatei otomane se abate o furtuna de nedescris. Din padure dusmanul este lovit fulgerator. Caii, sagetile, urletele, vijelia ingrozitoare, lancile, dezlantuie un cataclism. Poetul foloseste aici hiperbole, comparatia, metafora, repetitia epitetul si alte figuri de stil pentru a reda cu expresivitate si dinamism acest tablou realizat la limita dintre cosmic si terestru:
"Cad sagetile in valuri, care suiera, se toarna
Si lovind in fata-n, spate, ca si crivatul si gerul
Pe pamant lor li se pare ca se naruie tot cerul..."
Dimensiunile lui Mircea sunt mitice. El e asemenea unui zeu al pamantului: "Care vine, vine, vine, calca totul in picioare..."
Urmeaza un ultim tablou al acestei prime parti a poeziei, un tablou in care se reintra in liniste. Natura e acum adapostul ostenilor care se odihnesc. Scrisoarea fiului de domn completeaza aceasta atmosfera de liniste. Din aceste tablouri se extrag trasaturile fundamentale ale poporului nostru, sintetizate in: patriotismul autentic, setea de demnitate, dorinta de libertate, spiritul de jertfa, masura, ospitalitatea, rabdarea si calmul.

Partea a doua a poemului este un pamflet care satirizeaza societatea timpului sau. O ironie amara pune stapanire pe poet Prezentul e atat de decazut si de hidos, incat poetul nu mai gaseste nici-o solutie salvatoare.

Sunt satirizati, pe rand, impostorii, falsii patrioti, tinerii care se ruineaza in strainatate, parazitii si puterea care nesocoteste istoria si traditiile, din veac, ale acestui popor.

Judecator si justitiar, Eminescu propune o solutie romantica invocand din nou trecutul dur, dar maret:
"Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punand mana pe ei, Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei, Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni, Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni."


Tag-uri: scrisoarea iii, mihai eminescu, comentariuCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :