FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,738
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Steaua fara nume de Sebastian Mihail - partea a doua

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Steaua fara nume de Sebastian Mihail - partea a doua

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Steaua fara nume de Sebastian Mihail - partea a doua       
Comentariul operei Steaua fara nume de Sebastian Mihail - partea a doua Priviri spioane din dosul perdelelor, atacurile domnisoarei Cucu, reprosurile moralizatoare ale Sefului de gara nu-l pot impiedica, totusi, sa se avante, iremediabil, in fiecare noapte, in cutezatoare si emotionante calatorii ale gandului in spatii, comunicand cu stelele, inaltandu-si cugetul deasupra lumii searbede din jurul sau. In aceasta insula de puritate si gandire soseste pe neasteptate, intamplator, Mona, "naufragiata" din marea statuta si fara limanuri a inaltelor cercuri aristocratice bucurestene. Spirit bovaric - dar, mai mult decat atat, o aspiranta la puritate -, Mona este adversara declarata a suficientei si a vidului intenor al universului saturat si insipid al Capitalei, astfel ca se lasa cucerita si ametita de farmecul fantasticei evaziuni in lumea de miracole a profesorul ui Miroiu. Cei doi evadati se intalnesc in Ursa Mare, pentru ca ambele lumi - a targului sordid si a Capitalei insipide - agreseaza egal existentele lor, infruntand tentativele incrancenatei domnisoare Cucu si ale usuratecului seducator Grig de a se opune incercarilor lor de a sfarama gratiile sufocante ale unei existente lipsite de frumusete si idealuri. Cei doi traiesc fascinati, o noapte de vis si de dragoste, dar lumina zilei aduce destramarea magiei, prin sosirea lui Grig Cazuta ca o stea in banalul imens al vietii lui Miroiu, al gradinii sale cu flori de pastarnac, "steaua fara nume" ii lumineaza o singura noapte, dar nu are curajul sa se desprinda pentru totdeauna de "galaxia" unei lumi fara iesire si opteaza pentru continuarea legaturii cu mondenul Grig poetizand acest deznodamant: "Nici o stea nu se abate din drumul ei".Finalul lasa perspectiva intretinerii iluziei in suflete, ca o luminita tainica sau un fir de balsam existential:
"Profesorul: Sa te astept?
Mona: Sigur. Ce intrebare?
Profesorul: Sa te astept la gara?
Mona: Nu la gara. Asteapta-ma aici. Am sa vin.
Profesorul: Cand?
Mona: Mereu. In fiecare seara.
Profesorul: Acolo sus, langa Alcor, la o stea... o stea care de asta-noapte poarta numele tau. Tu n-ai vazut-o niciodata: dar stii ca e acolo. Eu voi fi intotdeauna aici... (Iese usor, in timp ce el a ramas cu privirea spre cer, spre Ursa Mare, spre Alcor, spre steaua lui nevazuta)".

Astfel, poezia este spulberata sublimul este sacrificat, evadarea este descoperita si sanctionata ca atare, impunand concluzia ca ea este, totdeauna, imposibila. Visul absurd al astronomului amator Miroiu (confruntare literara cu Andrei Lazar. din romanul lui Gib Mihaescu "Bratul Andromedei"), nu se concretizeaza pentru ca traiectoriile stelelor si ale oamenilor nu pot fi modificate niciodata.

In piesa lui Sebastian apar si alte personaje cu existente ciuntite intr-o lume prozaica fara orizont: ratatul profesor de muzica Udrea domnisoara Cucu, batrana si rea care are - mai ales catre final -momente de umanizare, de efuziune tragica apoi - o eleva "de-a sasea", mereu terorizata de rigorile scolii - existente marunte, care nu indraznesc sa ridice ochii spre cerul instelat al vreunui vis frumos.

Ca si in cazul Monei - care da nume si identitate umana unei stele fara nume, "vacantele sentimentale" ale eroinelor teatrului lui Mihail Sebastian sunt itinerarii scurte, aproape parelnice, in lumea dragostei si cunoasterii de sine, incheiate scurt, brusc, din neputinta readaptarii si, parca pentru a nu distruge definitiv visul inceput. El se incheie cu fuga din sferele sublime si revenirea in lumea obisnuita Singura, Magda Minu, din "Ultima ora", spirit mai pozitiv, mai luptator, finalizeaza finantarea excursiei in Asia pe urmele lui Alexandra Macedon, a profesorului de istorie veche Al. Andronic, de catre magnatul Bucsa, dand un nou sens unei vieti de cautari si de aspiratii intelectuale.


Tag-uri: steaua fara nume, sebastian mihail, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :