FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 816
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Pseudo-kynegeticos scrisa de Alexandru Odobescu - a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Pseudo-kynegeticos scrisa de Alexandru Odobescu - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Pseudo-kynegeticos scrisa de Alexandru Odobescu - a doua parte       
Comentariul operei Pseudo-kynegeticos scrisa de Alexandru Odobescu - a doua parte Modelul, declarat, al lui Odobescu este celebrul tratat: Laokoon sau despre limitele picturii si poeziei al lui Lessing Pornind de la legenda lui Laokoon, reprezentata in celebrul grup statuar alexandrin si comentata, pe larg, in Eneida lui Vergiliu, marele iluminist german incerca sa stabileasca deosebirile dintre pictura, ca arta a simultaneitatii spatiale, si poezie, ca arta a succesiunii temporale.

Dar, pe cand Laokoon al lui Lessing este un tratat de estetica, grav, riguros si sistematic, Pseudo-kinegeticos este un eseu, dezinvolt si nesistematic, un comentariu liber si neingradit, pe marginea motivului vanatoarei, o cazerie, spumoasa si fermecatoare, presarata cu anecdote si amintiri personale, de o eruditie agreabila si un fin umor. Ceea ce caracterizeaza eseul, inainte de toate, este tehnica divagatiei. G. Calinescu, in Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, numea scrierea lui Odobescu: "o divagatie amabila in jurul ideii de vanatoare".

Si tot pentru divagatiile si digresiunile, nesistematice, marele critic spunea, printr-o propozitie memorabila, ca "Odobescu bate campii cu gratie". Eseul se bazeaza si pe o tehnica asociationista. Un bun eseu presupune asociatii surprinzatoare, neasteptate. Odobescu este stapanit de demonul analogiilor. Pseudo-kinegeticos se prezinta si ca o impresionanta excursie livresca Procedeul favorit al scriitorului este "citatul". O adevarata ploaie de citate se desfasoara in paginile lui Odobescu. In cronica sa la volum, ("Convorbiri literare", nr. l, 1875), Eminescu definea Pseudo-kinegeticos ca un "potporiu" de citate. Marele nostru poet national intuia valoarea de exceptie a eseului lui Odobescu si remarca aspectul de "mozaic" al scrierii. Eruditia lui Odobescu nu este numai culta dar si populara in sensul ca pe langa citatele savante, din autori clasici, greci si latini, intalnim numeroase sentinte, maxime, aforisme, reflectii filozofice din intelepciunea folclorica romaneasca Al. Odobescu a fost un pasionat culegator si prelucrator de folclor.

Acest lucru se observa si in Pseudo-kinegeticos, mai ales in intercalarea, in tesatura eseului, a basmului bisoceanului (atribuit unui flacau din Bisoca), dar care este un basm cult, o prelucrare a unui motiv folcloric, in maniera originala a lui Odobescu. Prin eruditie si umorul carturaresc, Al. Odobescu poate fi considerat un scritor din familia lui Rabelais si Anatole France si, totodata un precursor al lui Calistrat Hogas, in literatura noastra.


Tag-uri: alexandru odobescu, pseudo-kynegeticosCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :