FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,440
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ziua Mamei - istoric

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Ziua Mamei - istoric

 Q:   Intreaba despre Ziua Mamei - istoric       
„Mama este persoana cea mai dragă sufletului
nostru, este tot ce-i mai bun în viaţă.
Fii dar, copile, fericit!
Atâta vreme cât trăieşte
Tu ai un dar nepreţuit:
O mamă care te iubeşte”.

Istoricii spun ca „Ziua Mamei” îşi are originile în festivalul dedicat mamei zeilor Rhea, ţinut în Grecia Antică. Zeiţa pământului Rhea era soţia lui Cronos, zeul timpului şi mama tuturor zeilor şi zeiţelor din Olimp. Deasemenea, în Roma Cybele, mama zeilor era venerată încă din anii 250 î H. Sărbătoarea era cunoscută sub denumirea de Hilaria şi ţinea trei zile, de pe data de 15 martie până pe 18 martie.

În anii 1600, Anglia celebra o zi numită ”Sâmbăta Mamelor”, în a patra sâmbătă a postului Paştelui, pentru a cinsti mamele. În acele timpu ri, mulţi oameni săraci lucrau ca servitori pentru bogătaşi. Cum cea mai mare a slujbelor erau departe, aceştia locuiau în casa stăpânului lor. De „Sâmbăta Mamelor” aveau permisiunea de a-şi petrece ziua alături de cei dragi. O prăjitură specială se gătea pentru această ocazie specială.

Odată cu răspândirea religiei creştine pe glob, istoricii sunt de părere că „Mama Biserică”a susţinut cealaltă sărbătoare „Mama Zeiţa”. Mulţi spun că ceremoniile care erau ţinute în cinstea lui Cybele au fost adoptate de biserică pentru a venera pe Maria, mama lui Iisus Cristos. Ele reprezentau puterea spirituală care ne-a dat viaşă şi ne protejează de tot ceea ce este rău.

În timp, cele două sărbători s-au amestecat şi au devenit una singură „Ziua Mamei”.

În Statele Unite ale Americii, sărbătoarea dedicată mamei, a fost pentru prima dată propusă, în anul 1872, de către Julia Ward Hiwe. Trebuia să fie o zi dedicată păcii.

În anul 1907, Ana Jarvis, din Philadelphia, a îmceput o campanie pentru a stabili ziua naţională a mamei. Jarvis a reuşit să convingă biserica din Grafton, din vestul Virginiei, să celebreze „ziua mamei” în mai, când comemora doi ani de la moartea mamei sale. Julia era foarte atrasă de mama sa,Reese Jarvis, profesoară la Biserica Metodistă din Grafton, Virginia de Vest. Astfel că atunci când mama sa s-a stins din viaţă, împreună cu sora sa oarbă, Eleonore, au încercat să creeze o zi specială dedicată mamelor. Simţeau că astfel copiii, care deseori îşi neglijează de multe ori mama, să realizeze că trebuie să-i acordedragostea cuvenită când încă mai este în viată. Erau de părere că o yi dedicată mamei ar creşte respectul pentru părinţi şi va uni mai mult familiile.

Jarvis şi susţinătorii ei au început să scrie miniştrilor, oamenilor de afaceri şi politicienilor explicându-le dorinţa lor de a stabili o zi naţională a mamei. Ca rezultat al eforturilor lor prima zi a mamei a fost ţinută pe data de 10 mai 1908. Garoafele au devenit simbolul acestei zile, fiind florile favorite ale fostei doamneReese Jarvis. În zilele noastre garoafa roşie este simbolul unei mame încă în viaţă, în timp ce garoafa albă comemorează pierderea ei.

Prima proclamaţie a „Zilei Mamei”a fost citită de guvernatorul statului Virginia de Vest, în anul 1910. Oklahoma a celebrat de asemenea această zi, în acelaşi an. Pînă în următorul an,”Ziua Mamei” s-a celebrat în toate statele.

Preşedintele Woodrow Wilson, a făcut în anul 1914 un anunţ oficial proclamând „Ziua Mamei”ca zi de sărbătoare naţională în a doua duminică din luna mai.

Pe 12 decembrie 1912 a luat fiinţă Asociaţia Internaţională pentru Ziua Mamei.

Astăzi multe ţări din lume îşi aniversează ziua mamei, la momente diferite, dar există ţări ca: Danemarca, Finlanda, Italia, Turcia, Australia şi Belgia care-şi celebrează de asemenea ziua mamei în aceeaşi zi cu Statele Unite.

Gânduri despre mama:

Mama! Ce cuvânt înălţător! Primul nostru cuvânt! Ce sentiment de dragoste ne învăluie sufletul şi un chip sfânt ne apare în faţa ochilor atunci când îl rostim! O privire caldă şi ocrotitoare ne urmăreşte fiecare pas al vieţii, făcând-o astfel sigură pentru noi să sorbim fără grijă din pântecul ei fermecat, cu sufletul împăcat şi cu siguranţa că orice greşeală va fi imediat îndreptată.

Atunci când ne simţim nesiguri, cănd ne este frică şi nu avem lângă noi ajutor de nădejde, când ne este foame, când ne este frig, când simţim nevoia ca cineva să ne îngrijească rănile sufleteşti şi trupeşti, când avem nevoie de iubire şi de ocrotire, când suntem singuri şi ne este teamă, vrem ca lângă noi să se afle mama să ne ocrotească şi să ne ofere ceea ce numai ea poate în modul cel mai sincer şi cel mai curat: dragostea. Orice frunză se află ocrotită în copacul ei, orice rază doreşte să ştie că soarele o are în grijă, cum orice copil îşi doreşte mama alături.

Mama este fiinţa căreia îi suntem datori cu un respect profund, căreia îi mulţumim pentru faptul că ne-a adus pe lume şi că alături de Dumnezeu a contribuit la existenţa noastră, dăruindu-ne cel mai frumos dar pe care îl putem primi cu inima deschisă: viaţa. Tot ceea ce avem şi tot ceea ce vom avea, viitorul, prezentul şi trecutul îl datorăm mamei, cel mai bun prieten pe care îl avem alături în clipe grele.

Primul zâmbet, primul pas, primul cuvânt, o carte de poveşti frumoase, copilăria cu toate tainele ei sunt strâns legate de aceeaşi persoană care descrisă cu ajutorul cuvintelor pare ireală. Ochii ca nişte lumânări sclipitoare, gura ca un trandafir îmbobocit, zâmbetul ca un curcubeu după o ploaie caldă de vară alcătuiesc figura drăguţă a mamei.

Orice copil, orice fiu vede în mama lui o fiinţă măreaţă, fără de păcat, puternică precum o în marea învolburată şi totuşi, în acelaşi timp, ofire blândă o zână ce a coborât din tărâmul basmelor pentru a fi alături de noi.

Ce copil orfan nu îşi doreşte ca în luna martie, luna femeilor, al fetelor, dar în special al mamelor să aibă pe cine să iubească, să aibă cui să-i spună „la multi ani”, să-i dea un mărţişor făcut de mânuţele lui? Aşa că, noi, în bucuria noastră, în luna martie trebuie să ne amintim şi de acei copii care nu pot spune „mamă” nimănui şi nu pot simţi iubirea ce o poate oferi această fiinţă.


Tag-uri: mama, istoric, sarbatoare, copii, martie



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 13 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :