FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,627
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Mihai Viteazul

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Mihai Viteazul

 Q:   Intreaba despre Referat despre Mihai Viteazul       
Referat despre Mihai Viteazul In ultima parte a secolului al XVI-lea conducatorii crestini, in frunte cu Papa, credeau ca a sosit momentul ca turcii sa fie alungati din Europa. S-a format astfel Liga Sfanta, care reunea Spania, Austria, Toscana si Mantova. Polonia, care incheiase pace cu turcii, a ramas in afara acestei aliante.

Declinul Portii s-a facut simtit si asupra tarilor romanesti. Turcii aveau din ce in ce mai mare nevoie de bani, ceea ce a facut ca tributul sa creasca mereu. Pe de alta parte, erau preocupati sa aiba in Moldova si Tara Romaneasca domni credinciosi politicii lor sii ii inlocuiau la cea mai mica banuiala de necredinta. Romanii se terneau ca tarile vor fi transformate in pasalacuri. Aceasta situatie i-a deteminat pe unii domni sa intre in tratative cu Liga Sfanta prin intermediul Habsburgibor Primul a fost domnul Moldovei, Aron Voda, urmat Ia scurta vreme de Mihai Viteazul, care Iuase tronul Tarii Romanesti in 1593.

Bucurandu-se de sprijinul boierilor si al tarii, Mihai a declansat la 13 noiembrie 1594 revolta impotriva portii. Garnizoana otomana din Bucuresti a fost nimicita iar creditorii turci, greci si evrei pe care aceasta ii proteja au fost ucisi sau alungati. Pentru a se asigura de sprijin, prin tratatul din 20 mai 1595, Mihai a recunoscut Suzeranitatea pnincipelui Sigismund Bdthory, la randul sau implicat in Liga Sfanta. La fel a procedat si Aron Voda.

Turcii au trimis o armata in Muntenia, sub comanda marelui vizir Sinan Pasa, cu ajutor din partea tatarilor. Mihai i-a invins pe tatari si apoi s-a confruntat cu oastea otomana la Calugareni pe raul Neajlov (23 august 1595). Batalia s-a incheiat nedecis, iar Mihai, presat de fortele otomane, mult superioare, s-a retras in munti, asteptand ajutor de la Sigismund. Turcii au ocupat Tara Romaneasca. intre timp, aliatii Portii, polonii, reuseau sa-l alunge pe Aron, apoi pe Stefan Razvan, protejatul lui Sigismund, si au impus ca domn pe Ieremia Movila favorabil Poloniei si turcilor.

in toamna Iui 1595, Mihai, cu ajutor transilvan, a eliberat tana si i-a alungat pe turci peste Dunare provocandu-Ie o grea infrangere Ia Giurgiu. in Transilvania, Sigismund a renuntat la tron. Noul principe, cardinalul Andrei Bathory, nu era dispus sa sustina razboiul cu turcii. Vazandu-se inconjurat de inamici si fara vreo speranta de ajutor, Mihai a decis sa cucereasca Transilvania si Moldova. Dupa ce in 1596 incheiase pacea cu turcii, in toamna lui 1599 Mihai l-a invins pe Andrei Bathory la Selimbar (18 octombrie), dupa care s-a proclamat principe al Transilvaniei la Alba Iulia. in mai 1600 cucerea si Moldova, alungandu-i pe Ieremia Movila si pe poloni.

Constient ca nu va reusii sa pastreze stapanirea celor trei tari, Mihai a recunoscut suzeranitatea imparatului Rudolf al II-lea de Habsburg. Numai ca nici Habsburgii, nici ceilalti vecini (Polonia, Imperiul Otoman) nu erau dispusi sa accepte un stat romanesc puternic la hotarele lor. Mihai se confrunta si cu ostilitatea nobililor maghiari care nu puteau accepta sa fie condusi de un roman ortodox. Protectia acordata bisericii ortodoxe din Transilvania, constituirea unei administratii formate din boieri romani credinciosi si masurile Iuate impotriva sasilor protestanti au determinat coalizarea "natiunilor privilegiate" impotriva lui.

Coalitia s-a bucurat de sprijinuI generalului Basta, comandantul trupelor imperiale din Transilvania. Mihai a fost invins la Miraslau (18 septembrie 1600) si obligat sa paraseasca Transilvania. El s-a dus la Praga pentru a cere ajutorul imparatului. in Moldova, polonii reusisera sa-l readuca pe Ieremia Movila, urmarind instalarea in Tara Romdaeasca a lui Simion Movila. in aceste conditii, imparatul a acordat domnuiui roman banii necesari pentru a forma a armata si i-a ordonat lui Basta sa-l sprijine. Intrand in Transilvania, Mihai si Basta ii inving pe nobilii transilvaneni la Guruslau (august 1601).Personalitatea lui Mihai era insa prea puternica si stanjenea interesele Habsburgibor La cateva zile dupa victorie, in tabdra de la Campia Turzii, mercenanii lui Basta l-au asasinat. Ultima mare ofensiva antiotomana in Balcani si prima unficare a Tarilor Romanesti mureau o data cu eI.


Tag-uri: istorie, boieri, tara



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 07 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :