FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,623
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a doua

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a doua

 Q:   Intreaba despre Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a doua       
Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a doua Declaratiile lor emfetice definesc o lume: "Mie, Aneta Duduleatiu, care am fost stapana a noua mosii, afara de alte douasprezece pe care le tinea Tase in arenda. Slepurile noastre porneau incarcate de trosneau, cu grau- numai grau de pe mosiile noastre, de la schelele noastre de la Bechet si de la Cetate - tocmai la Marsilia si la Amsterdam, platit cu napoleoni de aur".

In acelasi fel, tripticul respectiv vorbeste despre un "trecut" in necontenita destramare (caci mosiile s-au dus sau se duc, asa cum s-a intamplat cu Prejbenii sau Butoestii, sau cu Ciucea pusa in vanzare de Wanda), aduce in sprijinul existentei proprii amintirea (inclusiv a unor oameni de alta data rosi de dorinta de parvenire si gata de sacrificii, precum Tase cel care-si trecea "vara toata cu caracuda sarata si ardei rosu", sau ca pomenitul in piesa Pandele, care "traia cu untura unui porc taiat de Craciun pana dupa treieris"). Este limpede - chiar daca nu vor s-o recunoasca - ei sunt parazitii, care risipesc agoniseala rapace a celorlalti, permanent dornici sa traiasca in lux. O lume, asadar, plina de meschinarie si ridicol: tinerii nu sunt capabili de o existenta pozitiva batranii sunt la fel de inutili, dar mai presus plini de o rautate pizmase; chiar si cei activi (Ianache sau Georges) sunt meschini, rai si apucatori.

Cele trei batrane certarete, clevetitoare, avare si carcotase - ultimile ramasite ale unei mosierimi oltene prospere altadata - nu pierd nici un prilej pentru a-si etala dreptul de a domina, prin energia lor barbateasca agresiva si senilitatea manifestarilor diurne, mediile cele mai inalte ale targului. Mahalagioaice sadea folosind totdeauna un limbaj suburban si afisand o superioritate de rang si de intelepciune longeviva dispretuiesc pe toti cei din jur pe frantuzita Colette, nevasta de "neam mare" alui Ianache, pe Mircea Aldea, sotul Margaretei, socotindu-l doar un rentier din zestrea nevestei, pe intriganta Fraulein si in genere, pe toti cei care le inconjoara Afisand permanent pretentii de apartenenta la o "lume buna", cele trei se comporta permanent ca niste veritabile fantose. Insusi sinuciderea Margaretei - care bea o sticluta de laudanum, pentru ca nu suporta violenta pasiunii amoroase a sotului ei, Mircea, pentru frumoasa si eleganta Wanda, femeia cu moravuri destul de libere - nu schimba cu nimic "tabietul" acestor femei care gasesc un copios pretext de barfa chiar din acest trist parastas:
"Aneta (furioasa, Lenei): Aia e coliva de cinci kale de grau?

Zoia (Anetei): Mai intrebi si dumneata! Dar gainile ei ce sa mai manance?
Lena (arsa, Zoiei): Cum, Zoio, am oprit eu din grau?
Aneta: Grau ales si spalat cu mainile mele.

Zoia: De uruiala li se apleaca gainilor dumneaei.

Lena (furioasa): Asa!... Faceti-ma si hoata acum!... Asa-mi trebuie (Anetei). Ca sunt proasta si ma supun la toate capriciile dumitale... De ce n-ati facut coliva aici. ca va scaldati in slugi si bucatarese, si ati trimis sa v-o fac eu?
Zoia (suprema): Noi nu suntem... colivarese!"


Tag-uri: gaitele, alexandreu kiritescu, referat



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :