FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,211
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Drama lui Apostol Bologa din Padurea spanzuratilor

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Drama lui Apostol Bologa din Padurea spanzuratilor

 Q:   Intreaba despre Referat despre Drama lui Apostol Bologa din Padurea spanzuratilor       
Referat despre Drama lui Apostol Bologa din Padurea spanzuratilor Romanul a aparut in anul 1922, fiind anticipat de o serie intreaga de nuvele, inspirate de razboi: Hora mortii, Catastrofa, Itic Strul, dezertor, etc. Cazul lui David Pop din Catastrofa a constituit un exercitiu folositor in vederea elaborarii romanului Padurea spanzuratilor.

Geneza:

Si in scrierea acestui roman Liviu Rebreanu a pornit de la realitatea vietii, mai precis de la o trista experienta din propria sa familie: fratele sau, Emil, a fost condamnat si executat prin spanzurat pentru ca a incercat sa treaca la fratii lui romani. In al doilea rand romancierul a fost impresionat de o fotografie – o padure de spanzurati cehi. Aceste elemente l-au impresionat profund, dar Liviu Rebreanu a proiectat prin Apostol Bologa mai mult, decat experienta tragica a fratelui sau.

Dupa propria sa marturisire, romancierul a vrut sa redea drama unei intregi generatii, confruntata cu experienta tragica a razboiului: in Apostol Bologa am vrut sa sintetizez prototipul propriei mele generatii, sovaierile lui Apostol Bologa sunt sovaierile noastre ale tuturora.

Ca si-n celelalte romane, Liviu Rebreanu abordeaza si aici constructie sferica: romanul incepe si se sfarseste cu imaginea simbolica a spanzuratorului. Intre prima imagine – spanzurarea cehului Svoboda – si ultima imagine – spanzurarea lui Bologa – se desfasoara un proces chinuitor a neputiintei de a alege intre datoria de ofiter al armatei austro-ungare si datoria de fiu al neamului.

Padurea spanzuratilor este romanul unei constiinte, un roman al dilemelor tragice, un roman psihologic, care deschide drum larg prozei psihologice romanesti. Mai precis Padurea spanzuratilor este romanul clarificarii unei constiinte. Padurea spanzuratilor are si valoarea unui roman realist in masura in care ne ofera o imagine realista a primului razboi mondial.

Personajul principal este un tanar intelectual, Apostol Bologa. La inceputul romanului apare-n ipostaza de ofiter, care isi indeplineste exemplar toate atributiile. Ca membru in Curtea Martiala, a participat la judecarea cehului Svoboda, care a incercat sa dezerteze din armata austro-ungara, refuzand sa lupte impotriva neamului sau.

Judecarea, condamnarea si pedeapsa i se par lui Bologa pe deplin justificate. Totusi graba si zelul pe care le dovedeste, sugereaza parca dorinta de a nu se gandi, de a se lasa dus de evenimente. Trezimea personajului incepe din momentul in care intalneste privirea condamnatului la moarte, care i se prelinse in suflet ca i imputare (repros) dureroasa.

Expunerea lineara, cronologica, este intrerupta prin paranteze reprospective, care lumineaza copilaria si adolescenta lui Bologa.

Apostol Bologa este fiul unui fost memorandist, om foarte sever, si al unei femei excesiv de religioase. De mic se formeaza in sentimentul datoriei fata de stat si fata de neam. Tata-l sau il sfatuieste: ca barbat sa-ti faci datoria si sa nu uiti niciodata ca esti roman.

Datorita imprejurarilor obiective, aceste cuvinte vor intra intr-o antinomie tragica. Prima criza sufleteasca Apostol Bologa o traieste la moartea tatalui sau. Este o criza mistica, care echivaleaza cu pierderea credintei. In timpul studiilor la academia militara din Budapesta se consolideaza educatia sa in sentimentul datoriei.

Izbucni razboiul, Bologa ajunge pe front ca ofiter al armatei austro-ungare. Pentru faptele sale este decorat pe frontul din Galitia si din Italia. Drama personajului incepe din momentul in care este mutat pe frontul romanesc. Bologa incearca fara succes sa fie transferat pe alt front. Ranit in timpul unei lupte, el ramane in spatele frontului. In sufletul sau incepe un proces chinuitor al clarificarilor.

Plecat intr-o permisie, rupe logodna cu Marta, care cocheta cu un ofiter maghiar. Revenit pe front are revelatia iubirii fata de Ilona, fiica groparului Vidor. Nehotararile, sovairile personajului se termina brusc prin hotararea de a dezerta in momentul in care este numit intr-o comisie, care trebuie sa judece niste tarani romani, acuzati ca au fraternizat cu inamicul.

Bologa dezerteaza fara a-si lua cele mai elementare masuri de aparare. Prins, este judecat si condamnat la moarte prin spanzurare. El nu se apara, acceptandu-si sfarsitul tragic, ca singura iesire onorabila dintr-o situatie absurda. Moartea sa apare deci, ca o moarte voluntara.

Romanul se transforma astfel intr-un act de acuzare la adresa razboiului, care pune individul in situatia absurda de a lupta impotriva neamului sau.

Ce stat si ce datorie poate sa impuna unui individ sa lupta impotriva fratilor sai? Personajul trece treptat prin mai multe revelatii, descoperind de fiecare data un fals, o mistificare: religia, datoria fata de stat, iubirea. Din roman se desprind mai multe ipostaze ale personajului: Apostol - soldat, Apostol - cetatean, Apostol - om.

Personajul evolueaza spre o intelegere a semenilor sai, dscoperind iubirea fata de Dumnezeu si fata de oameni. In timpul framantarilor sale sufletesti, Bologa descopera cu surprindere, ca niciodata nu a hotarat singur, ca de fiecare data a acceptat o hotarare dinafara, din exterior.

Romancierul exceleaza in prezentarea acestor framantari, din care singura solutie este moartea. Asemenea lui Caragiale, Rebreanu noteaza reactiile fiziologice, care exteriorizeaza crize sufletesti profunde. Din momentul in care afla ca va fi mutat pe frontul romanesc, Bologa intra intr-o stare de criza, in care actioneaza ca in transa.

Critica literara a remarcat folosirea unui limbaj plastic, metaforic, pentru realizarea analizei psihologice. Romancierul stie sa creeze o atmosfera apasatoare, cenusie, in concordanta cu tragismul destinelor prezentate.

S-a remarcat deasemenea imbinarea procedurilor traditionale cu cele moderne. Astfel analiza psihologica la persoana a treia se imbina cu confesiunea lui Bologa, facuta la persoana intai. Multimea interogatiilor, punctelor de suspensie, reda framantarea dramatica a personajului.

Criticii literari au vazut in acest roman prima realizare ramarcabila a prozei psihologice romanesti.


Tag-uri: referat, liviu rebreanu, roman, romancier, critic literarCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :