FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 229
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a treia parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a treia parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a treia parte       
Referat despre cultura cerealelor si domesticirea animalelor - a treia parte Primele plante cultivate de om au fost cerealele, care in alimentatie detineau un rol mult mai important decat legumele, tuberculele, sau unele fructe ca maslinele, curmalele, smochinele s.a. Primele culturi de cereale au aparut in Asia Mica si sud-occidentala, unde cresteau (ca dealtminteri si in regiunea balcanica) speciile salbatice respective, originare.

Data aparitiei cultivarii cerealelor, deci a agriculturii, originea economiei agricole, se situeaza probabil in mileniul al VII-iea i.e.n. Prima cereala cultivata si care aici a detinut mult timp primul loc a fost orzul (care in epoca neolitica a fost cultivat, in varietati diferite, din China si India pana in Danemarca si Anglia). A urmat griul cultivat in Orientul Apropiat probabil chiar de la inceputul mileniului al VI-lea i.e. n., ale carui trei tipuri principale (dar cu numeroase varietati) s-au raspandit inca de la inceput din Asia Mica pana in Europa occidentala. La aceste doua cereale s-au adaugat apoi ovazul si secara. Orezul, originar din sud-estul Asiei, este atestat acolo incepand din mileniul al II-lea i.e.n. dar in China cultura orezului dateaza dinainte. Meiul era mult cultivat In neolitic, nu numai in China, India si Mesopotamia, ci si in Mexic. In America unde agricultura a facut, primii pasi cu cel putin 4000 de ani in urma regiunii sud-vestice a Asiei, cf. A. Toynbee, zona de origine a cultivarii plantelor (in primul rand a porumbului) este Mexicul.

Fasolea a fost cultivata de timpuriu si in Lumea Noua (caci in varietatile sale salbatice fasolea este prezenta in ambele emisfere); dar bobul, numai in Lumea Veche. Bumbacul era cunoscut in Mexic din mileniul al III-lea sau chiar al IV-lea i.e.; iar in valea Indusului era folosit pentru tesut probabil ca din mileniul al IV-lea.

Centrul originar de cultura a porumbului este Mexicul, unde s-au gasit stiuleti de porumb datand din jurul anului 4000 i.e.n. (dar indicii sigure de cultivare avem de prin 2500 i.e.n.). Cartoful era cultivat in zone intinse din cele doua Americi cel putin din mileniul al II-lea i.e.n. Dovleacul, in fine, a fost cultivat atat in Lumea Veche cat si in America dar nu ca aliment, ci doar pentru coaja sa dura din care se faceau diverse recipiente.


Tag-uri: cereale, animale, referatCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :