FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,120
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat - Stefan cel Mare

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat - Stefan cel Mare

 Q:   Intreaba despre Referat - Stefan cel Mare       
Referat - Stefan cel Mare in secolul XIV patrundea in Europa un popor razboinic : turcii otomani. Ei veneau din Asia si impartaseau credinta islamica. Otomanii se indreptasera impotriva statelor crestine, in special a Imperiului Bizantin.

Moldova era sub amenintare turca din jurul anului 1455, primul domnitor care a platit tribut Portii fiind Petru Aron (1455-1457). La sfarsitul domniei lui, Vlad tepes, care era domn in tara Romaneasca, il ajuta pe stefan cel Mare sa urce pe tron.

Pe plan intern, stefan consolideaza Sfatul Domnesc, din care fac parte boierii cu dragatorii, intareste cetatile de aparare (Suceava, Neamt). El acorda privilegii negustorilor Brasoveni. Se ocupa de cele doua cetati de la sud, Chilia si Cetatea Alba, care erau stapanite de Ungaria din anul 1448.

Obiecitvele lui pe plan extern e rau :

Mentinerea uni echilibru intre partile rivale
Pastrarea existentei politice anti-otomane a Moldovei
Pastrarea independentei si integritatii teritoriale a Moldovei
inlaturarea suzeranitatii otomane

in primii ani de domnie urmareste emanciparea fata de pretentiile de suzeranitate si dominatie ale Poloniei si Ungariei. Astfel el reinoieste tratatul de vasalitate fata de Polonia (Cazimir IV) in 1459. in 1465 cucereste Chlia si Cetatea Alba, in detrimentul Ungarie. Reactia regelui ungur, Matei Corvin este de a veni cu armata, dar este invins la Baia, in 1467, astfel fiind inlaturate pretentiile Ungriei de suzeranitate fata de Moldova.

Urmatorul pas in politica lui externa este ruperea platii tributului fata de Poarta. impotriva sa este condusa o campanie turceasca (Soliman Pasa). Cans este atacat, stefan nu primeste nici un ajutor din partea crestinatatii (Polonia, Ungaria, Venetia), reusind totusi o victorie spectaculoasa la Vaslui, la 10 ianuarie 1475. incheie un tratat de alianta anti-otomana cu Matei Corvin, regele Ungariei, insa este invins la Razboieni de sultanul Mehmed al II-lea, in anul 1476, iar turcii nu reusesc sa cucereasca cetatile si se retrag la sud de Dunare, find hartuiti in retragere de stefan. Dupa ce ungurii declara pace cu turcii, polonii sutn neutri, stefan pierde Chilia si Cetatea Alba in favoarea otomanilor. stefan reinoieste tratatul de vasalitate cu Polonia, si tratatul de alianta cu ungurii, primind Ciceul si Cetatea de Balta. Chiar daca mai tarziu incehe pace cu turcii, Moldova isi pastreaza autonimoa. in 1497 ii infrange pe poloni la Condrii Cosminului.

Rezistenta opusa de stefan cel Mare a determibat Poarta ca, cel putin in timpul lui, sa prefere pacea in loc de razboi, asigurand Moldovei un prestigiu politic deosebit.


Tag-uri: istorie, otomani, tara romaneascaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 06 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :