FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,604
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajelor din opera Fratii Jderi scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajelor din opera Fratii Jderi scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajelor din opera Fratii Jderi scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte       
Caracterizarea personajelor din opera Fratii Jderi scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte Se poate spune ca personajele romanului Fratii Jderi nu sufera un proces de devenire psihologica, ele sunt fixe. De fapt, sunt incadrate cosmologic, pentru ca natura se reflecta in om. Ele sunt arhetipuri, avand rol mitic. In acelasi timp, caracteristica spatiului epopeic este monumentalitatea eroilor.

Personajele apar si in ipostaza de naratori. Povestitorul nareaza istoria, povestitorii comenteaza viata. Solul papal si solii venetieni care viziteaza Tara Moldovei creeaza romanul epocii. Cand autorul intreprinde panorama vietii sociale, personajul colectiv devine narator: "Noi razesii, mai ales noi razesii din Tara-de-Sus, suntem barbati care nu ne spariem cu usurinta de unii si de altii".
Cele doua personaje fundamentale ale epopeii sunt Stefan cel Mare si Ionut Jder.

Stefan cel Mare este un personaj istoric, este domnitorul, dar este urmarit si in momente comune tuturor oamenilor, este umanizat. Portretul sau urmareste linia inaugurata de Grigore Ureche: „Se vorbeste prin sate despre maria-sa ca-i un om nu prea mare de stat, insa groaznic cand isi incrunta spranceana". Stefan cel Mare este un om al Renasterii, un umanist. De multe ori, postura sa de personaj absent il ridica la puterea de forta coordonatoare a realitatii. Infaptuieste ordinea in planul uman ("Razboiul meu... Il am cu aceasta tara fara randuiala"), dar si la nivel cosmic: "De cand acea putere se asezase asupra Moldovei, parea ca s-au schimbat si stihiile". Are calitate de mag, de invatat, dar are si atributele eroului, pentru ca transmite un sens universului. Este un personaj justitiar, instaurand in Moldova siguranta si spiritul dreptatii. Dintre diversele situatii in care e prezentat, definitoriu apare episodul luptei de la Vaslui, aceasta devenind simbol al tuturor razboaielor sale, al epopeii Moldovei timpului sau, al conducatorului de osti - Stefan, el insusi erou de epopee.

Ionut Jder este eroul aventuros al epopeii, fiind in buna masura un personaj picaro, prezentat in mers, cinetic. Mobilitatea sa se verifica mai ales in situatii dificile. Cand ucenicia sa ia sfarsit, dupa ce se initiaza in tainele vietii si ale societatii, Ionut ocupa un loc in ierarhia sociala si in cea familiala. Batalia de la Vaslui, unde Ionut se remarca, ii certifica inca o data vitejia, intelepciunea, barbatia si devotamentul pentru domn si tara.


Tag-uri: caracterizare, opera, literatura, comentariu



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 08 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :