FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,127
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Opera literara Toma Alimos - balada

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Opera literara Toma Alimos - balada

 Q:   Intreaba despre Opera literara Toma Alimos - balada       
Opera literara Toma Alimos - balada Din noaptea adanca a trecutului nostru, strabunii ne-au transmis, pe cale orala, o mostenire artistica de mare bogatie; in interiorul ei, baladele reprezinta un capitol de seama.

in traditia populara, aceste creatii epice' se numeau „cantece batranesti", „voinicesti" sau „haiducesti"; termenul apusean de „balada" a fost adoptat de V. Alecsandri, din dorinta laudabila de a face cunoscuta lumii genialitatea poetica a poporului roman.
Dezvoltate cu precadere in veacurile al XVII-lea - al XVIII-lea, baladele prezinta o seama de trasaturi pe care le recunoastem si in opera literara „Toma Alimos".

a) „Toma Alimos" este o opera epica, in versuri, de intindere mica; aici, autorul/autorii anonim(i) nareaza o intamplare cu finalitate tragica si anume, ucide rea prin viclenie a haiducului Toma Alimos, de catre un anume Manea. in acest mod, „Toma Alimos" se include in tematica haiduceasca a eposului popular.

b) Opera „Toma Alimos" a pastrat din vechile „cantece batranesti (care chiar se cantau de catre anumiti interpreti), formula introductiva („Foicica fagului") precum si axa epica incluzand anumite momente specifice: o descriere a cadrului intamplarii, o prezentare a personajului principal, interventia factorului negativ, lupta dintre cei doi, moartea haiducului.

c) intamplarea povestita este neobisnuita si unica pentru haiduc,, iar natura (personificata) participa intens la acest eveniment.

d) Personajul central este dotat cu alese insusiri: vitejia, sentimentul dreptatii, sinceritatea, barbatia, relatia cu natura.

e) Mijloacele artistice folosite sunt, si ele, specifice baladei: comparatia, repetitia, simetria, paralelismul.

Balada este o specie a genului epic; este o lucrare in versuri, de . proportii reduse. in care se povestesc intamplari din trecut, iar personajele sunt putine si inzestrate cu insusiri exceptionale.

intrunind aceste trasaturi, opera „Toma Alimos" este o balada; prin tema si prin personajul ei central, aceasta opera este o balada haiduceasca.


Tag-uri: toma alimos, balada, opera literaraCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 17 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :