FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 12,467
Votes: 8
Fame Riser
          
Fame Rank
7.6
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi - Comentariu

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi - Comentariu

 Q:   Intreaba despre Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi - Comentariu       
Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi - Comentariu ‘Fantana dintre plopi’ este a patra povstire din cele noua cuprinse in ciclul ‘Hanu Ancutei’ al lui Mihal Sadoveanu, si are ca tema iubirea tragica, iar ca personaj narator pe capitanul de mazili Neculai Isac.

Naratiunea la persoana I, subiectiva (cu focalizare interna) implica doua planuri : reprezentarea evenimentelor traite in tinerete (timpul narat) si autoanaliza faptelor din poerspectiva maturitatii (timpul naratiunii).
Naratorul evoca o intamplare traita de el in tinerete, in urma cu peste douazeci si cinci de ani, ‘pe acste meleaguri’.

In povestire se relateaza un singur fapt epic, o trista poveste de iubire care a avut rol de initiere pentru tanarul de odinioara. Atmosfera povestirii tine de odul in care naratorul ‘regizeaza €™ o anumita tensiunea, suspansul, pe tot parcursul povestirii pentru a capta atentia ascultatorilor si cititirilor.

Actiunea se desfasoara alert, fiind identificabile toate momentele subiectului.
Intr-o toamna, Neculai Isac duce vinuri in tinutul Sucevei si face popas la Hanu Ancutei. Plimbandu-se calare pe malul raului Moldova, intalneste un grup de tigani care se scalda. Este intampinat de Hasanache, un batran cersetor, care o alunga fara succes din calea boierului pe Marga, o tingancusa de opsrezece ani (expozitiunea).

Frumusetea fetei il tulbura si le da celor doi cate un ban de argint (intriga).
Fata il cauta la han a doua zi pentru a-i arata ciubotelelor cumparate cu banul primit. Apoi tinerii petrec o noapte la fantana dintre plopi si isi promit o noua intalnire de dragoste la intoarcerea lui de la Pascani, unde trebuia sa isi vanda marfa. A doua intalnire la fantana are un final tragic. Indragostita, fata ii marturiseste ca Hasanache o trimisese la han ca sa se duca, iar panul era ca tiganii sa-l omoare si sa-i ia banii de pe marfa (desfasurarea actiunii).

Desi este constienta ca o vor omora pentru ca i-a tradat, fata il avertizeza asupra pericolului. Tanaruzl fuge calare, scapa cu viata, dar o prajina aruncata de urmaritori ii scoate un ochi (punctul culminant).

Insotit cu facli de carausii de la han care auzisera strigatele sale, revine la fantana dintre plopi, unde sangele proaspata de pe colacul de piatra este semnul ca fata fusese ucisa cu cruzime si aruncata in fantana (deznodamantul).

Autenticitatea naratiunii este sustinuta prin relatarea la persoana I si prin interventia Ancutei, unul dintre ascultatori, care adevereste intamplarea stiuta de la mama ei.


Tag-uri: fantana dintre plopi, hanu ancutei, mihal sadoveanuCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 15 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :