FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 6,396
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
3
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Enigma Otiliei - continutul romanului

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Enigma Otiliei - continutul romanului

 Q:   Intreaba despre Enigma Otiliei - continutul romanului       
Enigma Otiliei - continutul romanului Expozitiunea actioneaza ca o matrice pentru intregul roman : se prezinta principalele personaje, se sugereaza conflictul si se traseaza principalele planuri epice.
Aspectul veridic se obtine prin detaliile topografice, descrierea strazii in maniera realista, finetea observtiei si notarea detaliului semnificativ.

Caractersticile arhitectonice ale strazii si ale casei lui mos Costache sunt surprinse de ‘ochiul unui estet’ din perspectiva naratorului specializat, desi observatia ii este atribuita lui Felix (personajul-martor). Familiarizare cu mediul, prin procedeul restrangerii treptate a cadrului, de la strada, la casa, la interioare, la fizionomia si la gesturile locatarilor (tehnica focalizarii) este o modalitate de patrundere a psihologiei personajelor din acest spatiu, prin recostituirea atmosferei.
Ajuns in strada Antim, unde locuia costache Giurgiuveanu, Felix este intampinat de acesta, care ii raspunde balbait : ‘nu-nu sta nimeni aici, nu cunosc’. Interventia Otiliei il salveaza pe tanarul timid. Patruns in locuinta, acesta asista la o scena de familie: jocul de table.

Il cunoaste pe rafinatul Leunida Pascalopol, prietenul lui Costache Giurgiuveanu si protectorul Otiliei, apoi calnul Tulea-familia Aglaei-sora batranului, care avea un sot senil-Simion si trei copii : Olimpia, casatorita cu stanica Ratiu, Aurica, fata batrana si Titi, retardat.
Naratorul ii atribuie lui Felix observarea obiectiva a personjelor prezente in odaia in care este introdus.
Sunt realizate portretele fizice ale personajelor, cu detalii vestimentare si fiziologice care sugereaza in maniera clasica, trasaturi de character si este prezentata in mod direct, starea civila, statutul in familie, elemente de biografie. Toate aceste aspecte configureaza atmosfera neprimitoare, imaginea mediului in care patrunde tanarul si prefigureaza cele doua planuri narative si conflictul. Replicile Aglaei anticipeaza conflictul succesoral, iar atitudinea protectoare a Otiliei motiveaza atasamentul lui Felix.

Intriga se dezvolta pe doua planuricare se intrepatrund : istoria mostenirii lui Costache Giurgiuveanu si destinul tanarului Felix Sima.
Competitia pentru mostenirea batranului avar este un prilej pentru observarea efectelor in plan moral, ale obsesiei banului. Batranul avar, proprietar de imobile, restaurante, actiuni, nutreste iluzia si nu pune in practica nici un proiect privitor la asigurarea viitorului Otiliei pentru a nu cheltui. Clanul Tulea urmareste succesiunea totala a averii lui, plan periclitat ipotetic de infierea Otiliei. Desi are o afectiune sincera pentru fata, batranul amana infierea ei de dragul banilor si de frica Aglaei. Initial intr-un plan secundar, Stanica Ratiu urmareste sa parvina, urmareste averea familiei Tulea, dar smulge banii lui mos Costache pretutindeni prezent, divers informat, amestecandu-se oriunde crede ca poate obtine ceva bani sau poate da lovitura vietii lui.

Planul formarii tanarului Felix, student la medicina, urmareste experientele traite de acesta in casa unchiului sau, in special iubirea adolestentului pentru Otilia.
Este gelos pe Pascalopol, dar nu ia nici o decizie, fiindca primeaza dorinta de a-si face o cariera. Otilia il iubeste pe Felix dar dupa moartea lui Mos Costache ii lasa tanarului libertatea de a-si implini visul si se casatoreste cu Pascalopol, barbat matur, care ii poate oferi intelegere si protectie. In epilog aflam ca Pascalopol i-a redat cu generozitate livbertatea de a-si trai tineretea, iar Otilia a devenit sotia unui conte exotic. Ea ramane pentru Felix o imagine a eternului feminin, iar pentru Pascalopol o enigma.

Felix isi realizeaza visul de a ajunge doctor de renume, profeor universitar si se casatoreste. Rezarind-o dintr-o fotografie oferita de Pascalopol, lui Felix ii este cu neputinta sa o recunoasca din femeia aceea pe Otilia plina de farmec dina ni tineretii.
In final, eroul observator Felix se reintoarce pe strrada Antim si revede casa lui mos Costache lasata in paragina amintindu-si replica batranului, acum confirmata: ‘Aici nu sta nimeni’.


Tag-uri: continutul, enigma otiliei



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :