FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 30,477
Votes: 50
Fame Riser
          
Fame Rank
5.8
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Amintiri din copilarie - La cirese - Rezumat

- de ce nica a furat cirese si nu i-a cerut matusii sale? by cristian

- cand a fost nica la cirese la matusa marioara?? by pamfile_cosmin@yahoo.com

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Amintiri din copilarie - La cirese - Rezumat

 Q:        
Amintiri din copilarie - La cirese - Rezumat In totalitatea ei opera literara "Amintiri din copilarie" povesteste in esenta intamplarile copilariei lu Nica pe care le incadreaza intr-un anumit univers.
O astfel de intamplare este si cea relatata in frangmentu de mai sus,extras din partea a doua a "Amintirilor".

Vara, pe-aproape de Mosi, Nica se duce la unchiul sau Vasile ca sa fure niste cirese, deoarece numai aici si in vreo doua locuri din sat existau ciresi varatici.
Odata hotararea luata, Nica trece la realizarea ei. Se duce la casa omului si pretinde ca ar vrea sa-l ia pe Ion la scaldat, dar afla de la matusa sa ca acesta nu era acasa, fiind plecat cu tatal sau la piua din Codreni s-aduca niste sumani, pt ca locuitorii din Humulestiului fac sumani pe care ii vand, dar ei duc la targ si animale si diverse produse obtinute de la acestea.

Nica, cu ipocrita suparare si satisfactie ascunsa, isi ia ziua buna, saruta mana matusiisi, strecurandu-se pe unde poate, se trezeste in cires, unde incepe a carabani la cirese in san, crude, coapte cum se gaseau.

Insa cand se silea sa faca ce-o face mai de graba, o vede la tulpina ciresului pe matusa Marioara cu o jordie in mana. Constatand ca baiatul nu cobora, femeia incepe sa arunce cu bulgari si apoi incearca sa se urce in cires. Profitand de aceasta imprejurare, copilul sare in canepa, dar matusa Marioara il urmareste cu jordia, pana ce dau canepa toata palanca la pamant si apoi, impiedicandu-se, il scapa pe fugar, care care isi pierde urma si pocait ajunge acasa. Pe seara, mos Vasile impreuna cu vinicul si cu pazniculil cheama pe tatal lui Nica sa asiste la evaluarea pagubelor si sa le plateasca. Rusinat de cele intamplate si manios, tatal i-a tras o chelfaneala zdravana neastamparatului de Nica.

Regretu lui Nica, real sau doar mimat, este tardiv, pentru ca fapta fusese savarsita, neramanandu-i decat sa indure rusinea cand va da ochii de matusa Marioara, cu mos Vasile, cu varul Ion, dar si cu baietii si cu fetele satului.
Nutreste insa speranta ca intamplarea va fi data uitarii ca si multe altele asemanatoare petrecute de-a lungul timpului, dar in ciuda precautiei, alte nazbatii veneau pe rand.

Intamplarile prezentate sunt povestite la persoana intai, deoarece naratorul este si personaj, si participant direct la actiune. El si-a uitat varsta si retraieste intamplarile minunate ale copilariei povestindu-le altora.


Tag-uri:Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 22 May '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :