FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,722
Votes: 14
Fame Riser
          
Fame Rank
7.9
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Toma Alimos - Caracterizarea

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Toma Alimos - Caracterizarea

 Q:   Intreaba despre Toma Alimos - Caracterizarea       
Toma Alimos - Caracterizarea In cantecele sale epice poporul si-a cantat eroii, a preamarit faptele lor de curaj si de vitejie, exprimandu-si dragostea, admiratia respectul si recunostinta fata de acestia , caci ei simbolizeaza cinstea , adevarul ,spiritul de dreptate , notiuni morale dragi omului din popor.

Un astfel de erou este Toma Alimos, personajul principal al baladei cu acelasi titlu, culeasa si publicata pentru prima data in 1831. Este personaj principalpentru ca este prezentat in toate momentele actiunii. Mai intaieste infatisat in mijlocul naturii, in singuratate, apoi in confruntarea directa cu Manea, iar final, in momentul mortii, insusirile sale dezvaluindu-se treptat pe masura faptelor.

Haiducul este un personaj individual, el intrunchipeaza insusirile poporului, este un adevarat erou popular i nfratit cu natura in mijlocul careia traieste. Este un erou anonim, "haiduc din Tara de Jos".

Portretul sau, reluat de trei ori in continutul baladei, evidentiaza in mod direct, prin descriere insusurule fizice si morale ale lui Toma, statura impunatoare , intelepciunea si vitejia: "sade toma Alimos Haiduc din Tara de Jos nalt la stat, mare la sfat si viteaz cum n-a mai stat". Insusirile morale ale haiducului sunt numeroase si se desprind din fapte haiducului sunt numeroase si se desprind din fapte haiducului din faptele haioducului din vorbele lui , din relatiile cu Manea.

Haiducul iubeste natura cu care este infratit fiindca il ocroteste: "ca-mi sunt mei frati,de pateri ascunzatori," cu toate acestea traieste sentimentul singuratatii. Tare deschis, sociabil si generos simte nevoia comunicarii cu oamenii, dar neavandu-i in preajma inchina " burduselul" murgului, armelor si codrului si se bubura atunci cand apare Manea.

Calm, stapan pe sine, inchinat spre prietenie si intelegere, el doreste sa intalneasca dusmania si dovedind ospitalitate si omenire ii oferea "plosca haiduceasca " lui Manea: "..da-ti mania la o parte. si bea ici pe jumatate ca sa ne facem dreptate". Cinstit si corect, crede in semeni, dar este injunghiat "mileseste de boier. Acum isi va dovedi curajul si vitejia , pentru ca insufeltit de un real spirit de dreptate, inzestrat cu insusiri fabularesti, ca orice erou de balada, el isi amana momentul mortii, il urmareste pe Manea, nu pentru a se razbuna, ci pentru a face dreptate: "pagubele sa-ti platesc,pagubele cu taisulfaptele cu ascutisul"

Fapta miseleasca a boierului a declansat in sufletul lui Tudor ura, pe care si-a exteriorizeaza fie direct, fie indirect: "Manea,Maneo,fiara rea",""si s-ajungi p-al caine rau...", astfel el isi exprima despretul pentru lasitatea boerului.

Adevarata frumusete morala a haiducului se dezvaluie pregnant in momentul mortii. Sensibil, suflet duios, capabil de iubire, lasa in testamente dorintele lui, imormantarea in mijlocul naturii, flori ca sa-l planga "mandra cu dor", iar murgul sa-l slugeasca cu credinta pe fratele sau de haiduci. Toma Alimos devine astfel o intruchipare a insusirilor alese ale poporului roman, de aceea autorul anonim isi exprima admiratia pentru haiduc, pentru demnitatea , curajul si vitejia acestuia, dar si compasiunea fata de moartea sa.


Tag-uri: balada, caracterizare, portretCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 15 January '13


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :