FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,818
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Primul razboi mondial

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Primul razboi mondial

 Q:   Intreaba despre Primul razboi mondial       
Primul razboi mondial Cauzele primului război mondial au fost unele complexe:
- lupta pentru surele de materii prime si pieţe de desfacere;
- probleme coloniale;
- naţionalismul militant care a transformat peninsula Balcanica in "butoiul cu pulbere al Europei";
- formarea celor doua alianţe politico-militare: Tripla Alianţa si Tripla Înţelegere;
- cursa înarmărilor;

Pretextul l-a constituit asasinarea printului moştenitor al Austro - Ungariei, Franz Ferdinand si a soţiei sale la Sarajevo la 15-28 iunie 1914 de un student sârb Gavrilo Princip.

Desi Serbia a îndeplinit majoritatea cererilor din Ultimatumul adresat de către Austro - Ungaria, aceasta din urma adresează o declaraţie de război Belgradului la 15/28 iuliu 1914. In numai o săptămână prin jocul alianţelor războiul devine European si apoi mondial prin implicarea Germaniei, Rusiei, Franţei, Angliei,etc. Tripla Alianţa era formată din Germania, Austro - Ungaria, Turcia, Bulgaria.

Tripla Inţelegere Franţa, Rusia, România, Anglia, Italia, SUA.

Fronturi militare:

După declansarea razboiului, urmarind sa infranga rapid Franta, Germania a incalcat neutralitatea Belgiei pe care a ocupat-o rapid ameninţând încercuirea armatei franceze. Rezistenta adversarului a dus la oprirea ofensivei germane in bătălia de pe raul Marna (toamna 1914) de unde a rezultat formarea frontului de Vest care opunea trupele franceze si engleze celor germane.

Un al doilea front important a fost frontul de răsărit unde armata rusa înfrunta trupele germane si austro - ungare. Desi obţinuse victorii in Prusia Orientala, armata rusa a fost obligate sa se întoarcă in urma înfrângerilor de la Tannenberg si de la lacurile Mazuriene.

In Balcani, pe un al treilea front,armata sârboaică rezista trupelor austro - ungare. Abia in 1915 odată cu intrarea Bulgariei in război, sârbii au fost înfrânţi, armata lor fiind evacuata cu ajutorul trupelor anglo - franceze.

Un al patrulea front s-a deschis in Sudul Europei după intrarea Italiei in război, armata italiana luptând împotriva trupelor austro - ungare si germane.
Pe frontul de Vest s-a produs un blocaj, armatele nefiind capabile, vreme de ani de zile sa depăşească poziţiile ocupate in 1914.

Insa in 1916 germanii declanşează o mare bătălie de uzura de la Verdun in încercarea de a sparge frontal atrăgând reacţia trupelor Antantei care au organizat bătălia de pe raul Sommes, rezultatul a fost indecis insa soldat cu uriaşe pierderi materiale si umane pentru ambele tabere.

Pe frontul de răsărit, victoriile armatei ruseşti au permis ocuparea teritoriilor pierdute cu un an mai înainte. Era momentul in care intra România in război alături de Antanta (15 august 1916). Desi victorioasă in Transilvania, armata romana a fost obligata sa se retragă datorita:
- atacurilor germane din Nord si Sud; .
- neachitării angajamentelor de către aliaţi;
- spargerii frontului din Sud in urma bătăliei de la Turtukaia.

România pierde aproximativ doua treimi din teritoriu, frontul stabilindu-se in Moldova de Sud. In 1917, Germania a declanşat războiul naval total îndreptat si împotriva ţarilor neutre. Acest fapt a determinat intrarea SUA in război in aprilie 1917 de partea Antantei.

Pe frontul de răsărit, armata romana a obţinut succesele militare de la Marasti, Marasesti si Oituz.

Aceste succese nu au putut fi valorificate de România din cauza dezintegrării armatei ruse.

Desi in prima parte a anului 1918, Puterile centrale au obţinut victorii, aliaţii Germaniei ies rand pe rand din război:
- Bulgaria la 29 septembrie 1918; Turcia la 30 octombrie 1918; Austro - Ungaria la 3 mai 1918;
- Germania a semnat armistiţiul care a însemnat sfârşitul primului război mondial la 11 noiembrie 1918.


Tag-uri: romania, germania, rusia, franta



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 December '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :