FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,046
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Povestirea pe scurt la Hanul Ancutei de Mihail Sadoveanu

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Povestirea pe scurt la Hanul Ancutei de Mihail Sadoveanu

 Q:   Intreaba despre Povestirea pe scurt la Hanul Ancutei de Mihail Sadoveanu       
Povestirea pe scurt la Hanul Ancutei de Mihail Sadoveanu Povestirea nu are un subiect propriu-zis; este mai degraba un memorial de calatorie cu un continut prezentat ca un chestionar la care este supus negustorul Damian Cristisor dt cioban si de zodier, cei mai potriviti reprezentanti ai mentalitatii patriarhale moldovenesti ce respinge noutatile civilizatiei.

Negustorul aduce marfa de la Lipsea si prezinta locuri si obiceiuri pe care le-a vazut la Liov, Lipsea, Tighina, Strasbourg, Paris. Descrie trenul cu care a calatorit, ordinea din tara nemteasca, de la casele „una peste alta", ulitele „dintr-o singura bucata de piatra". vestimentatia, alimentatia, pana la invatamantul pentru baieti si fete sau aplicarea legii. O mica fresca a moravurilor autohtone se constituie cu prilejul intoarcerii in tara Moldovei, aratand comparativ nesiguranta drumurilor din tara fata de ordinea din Apus (cele patru dari pentru vamile locurilor).

Naratiunea releva dubla apartenenta a povestitorului: la spatiul inchis (al hanului si ai Moldovei) si la spatiul deschis, al civilizatiei apusene, ale carei randuieli stie sa le pretuiasca. Senzationalul naratiunii nu vine din actiune, ci din evocarea unor obiecte sau obiceiuri nemaiauzite pentru oamenii unei lumi patriarhale, refractare la civilizatie.


Tag-uri: hanul ancutei, mihail sadoveanu, povestireCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 22 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :