FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,396
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
3
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Perioada pasoptista - Rezumat

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Perioada pasoptista - Rezumat

 Q:   Intreaba despre Perioada pasoptista - Rezumat       
Perioada pasoptista - Rezumat Perioada pasoptista corespunde perioadei istorice de la 1848 caracterizandu-se prin faptul ca reprezentantii pasoptisti sunt in acelasi timp si revolutionari si oameni politici dar si oameni de cultura. Aceasta perioada presupune inventii la nivelul mai multor domenii ale culturii; presa, invatamant, teatru, stiinta si literatura.

PRESA: Prima gazeta romaneasca a aparut la Leupzig, in 1827, prin stradania boierului Dinicu Golescu: Fama lipscai pentru Datia. Acum se pun bazele presei apar primele ziare in limba romana Tara Romaneasca: "Curier Romanesc" condus de I.H.Radulescu in anul 1829...Moldova: "Albina Romaneasca" condus de Gheorghe Asachi (1829)...Transilvania: "Gazeta de Transilvania"(1840).

INVATAMANTUL: Se pun bazele invatamantului g ratuit, se infiinteaza scoli in sate si in provincii, apar primele scoli specializate (Conservatorul). In Tara Romaneasca "Colegiul Sfantul Sava", "Colegiul Trei Ierarhi" si in Transilvania "Scoala Comerciala". In Transilvania pe langa scoliile de la Blaj, centru al romanismului, se infiinteaza la Brasov in 1834 o scoala comerciala, condusa din 1836 de George Baritiu. Tot la Brasov in 1850 incepe sa functioneze un gimnaziu. In aceasta parte a tarii, prin straduinta carturarilor iluministi, invatamantul romanesc cunoscuse o dezvoltare mai accentuata. Reformele lui Cuza grabesc procesul de institutionalizare a invatamantului, care culmineaza cu infiintarea Universitatilor din Iasi (1860) si Bucuresti (1864). Trebuie mentionat ca in aceasta perioada numerosi tineri si-au facut studiile in strainatate centrul de atractie fiind Parisul.

TEATRU: Nu existau trupe romanesti asadar spectacolele fiind oferite de trupe straine, trupe ambulante. Prima piesa in limba romana este jucata la "Cismeaua Rosie" fiind traducere dupa Safacle realita de Vasile Alecsandri. Reprezentantii fiind: Gheorghe Asachi, Gheorghe Lazar, Alecu Russo, Nicolae Balcescu, Vasile Alecsandri si Costache Negruzzi. Reprezentantele teatrale dateaza inca din timpul regimului fanariot si chiar mai inainte. Se remarca o preocupare permanenta a intelectualilor epocii de a crea un teatru national.

LITERATURA: Pentru prima data se discuta despre modernizarea literaturii. Cei care fac acest lucru sunt studentii de la Paris care intorsi acasa cu idei noi entuziaste. Cea mai importanta din acesta perioada este Dacia: literatura condusa de Mihail Kogalniceanu (1840). In primul numar apare un articol de M.Kogalniceanu, semnat "Introductie" in care acesta traseaza principalele directii pe care trebuie sa le parcurga noua literatura. Combaterea imitatiilor; prin abordarea acestui subiect Kogalniceanu vrea sa ii incurajeze pe poetii romani sa nu faca din operele straine punct de inspiratie, ci sa incerce sa fie fiecare marcat de lucruri noi, de dragoste, de natura, de de razboaie si mai ales acesta ii indeamna la exprimarea sentimentelor ce le nadajduiesc sufletul. Sa aiba in prim plan frumusetea naturii, si-ar fi dorit sa vada cum se vede natura prin mai multi ochii care sunt lucrurile care sunt evidentiate in perspectiva fiecaruia. Inspirarea din istoria nationala; prin operele legate de acest subiect Kogalniceanu doreste sa dea de veste urasilor, lucrurile cat si faptele care au fost duse de stramosii lor in spate si prin cate s-a trecut pana sa se ajunga la vremea in care acesta isi face veacul.


Tag-uri: rezumat



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 20 February '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :