FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,496
Votes: 7
Fame Riser
          
Fame Rank
5.1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Demonstrati ca naratiunea 'D-l Goe' este o schita

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Demonstrati ca naratiunea 'D-l Goe' este o schita

 Q:   Intreaba despre Demonstrati ca naratiunea 'D-l Goe' este o schita       
Demonstrati ca naratiunea 'D-l Goe' este o schita I.L. Caragiale, unul dintre marii clasici ai literaturii noastre, a creat prin intreaga sa opera o adevarata "comedie umana", o fresca sociala a Romaniei de la sfarsitul sec. Al xix-lea, intrucat a abordat cele mai diverse domenii ale vietii sociale: scoala, administratia de stat, presa, justitia, familia.

Educatia defectuoasa primita in familie si in scoala, traficul de influenta si favoritismul manifestate in lumea scolii constituie o temaconcretizata in schite ca "Vizita", " D-l Goe", " Bacalaureat", " Lantul slaabiciunilor".
Naratiunea " D-l Goe" a fost inclusa in volumul "Momente si schite" si infatiseaza contrastul dintre pretentiile familiei in privinta educatiei si rezultatul concretizat in comportarea copilului.

Naratiunea poarta ca titlu numele personajului principal, ca ruia autorul i-a adaugat apelativul reverentios "domnul" prin care anticipeaza intentiile sale satirice, daca ne gandim ca Goe nu este un domn, ci doar un copil certat cu invatatura -un repetent-rasfatat si obraznic.

Naratiunea "D-l Goe" este o schita pentru ca este o opera epica in proza, de dimensiuni reduse, in care autorul concentreaza fapte care pot rezuma o situatie de viata si anume educatia gresita pe care unele familii le-o dau copiilor.
in naratiunea"D-l Goe" este prezentata o singura intamplare: calatoria celor patru personaje " mam'mare, mamitica, tanti Mita si tanarul Goe", cu trenul, din "urbea x " pana la Bucuresti de "10 Mai" al unui an neprecizat.

Faptul ca lipsesc indicatiile toponimice si cronologice confera acestei intamplari un caracter repetabil, tipic.

Plasata intr-un interval de timp redus, calatoria are calitatea de a scoate in evidenta trasaturile de caracter ale personajelor. Cu prilejul calatoriei cele trei dame isi releva cultura, pretentiile , intelegerea exagerata fata de Goe, iar acesta din urma isi afiseaza aroganta, rasfatul si proasta crestere.
intreaga desfasurare a actiunii, cat si personajele sunt credibile, deci pot fi veridice.
Pesonajele nu prezinta cazuri particulare, ci categorii umane, adica sunt personaje tipice. Din acest motiv " mam'mare"si " mamitica"nu au prenume, ele reprezentand pe toate mamele si bunicile care isi rasfata urmasii.

La randul lui, Goe este o ipostaza a copilului obraznic, lenes, care va ramane repetent de cateva ori si care, probabil, va termina scoala datorita interventiei mamei sau matusii pe laga profesori.

Actiunea se desfasoara simplu, este lineara si orientata spre deznodamant.
Naratiunea "D-l Goe" este deci o schita, pentru ca este o lucrare epica in proza, de mici dimensiuni, concentrand o singura intamplare la care participa un numar redus de personaje.


Tag-uri: literatura, naratiune, autorCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 16 January '13


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :