FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,445
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Materialele specifice lucrarilor de pardoseli din parchet

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Materialele specifice lucrarilor de pardoseli din parchet

 Q:   Intreaba despre Materialele specifice lucrarilor de pardoseli din parchet       
La realizarea unei pardoseli de parchet sunt necesare ca materiale de bază, o serie de elemente profilate din lemn constituite din lamele, frize, pervazuri şi plinte, iar ca materiale auxiliare cuie de fixare, adezivi, chituri şi materiale de finisare.

a. Lamele de parchet. Lamelele sunt executate din specii de lemn tare, rezistente la uzură de regulă din lemn de stejar, de cer sau fag aburit, ele avand anumite dimensiuni şi forme, care să permită o îmbinare rigidă între ele la montarea pardoselii de parchet. Din punct de vedere dimensional, lamelele de parchet se execută în mod curent la o grosime (h) de 22 mm şi 17 mm, la o lăţime (b) de 30 — 90 mm şi la o lungime de 200-500 mm.
Cele mai frecvente tipuri de lamele folosite la montarea pardoselilor de parchet sunt:

1) Lamela de tipul U, denumită lamelă numai cu uluc , care este prevăzută cu un şanţ (uluc), atat pe canturi, cat şi la capetele piesei din lemn, rămanand de la tiluc pană la faţa superioară a lamelei o zonă de lemn denumită zona de uzură, în grosime de 8 mm la lamele de parchet de 17 mm şi in grosime de 12 mm la cele de 22 mm.
Solidarizarea intre lamele prevăzute numai cu uluc, la montarea lor, se face cu ajutorul unei lambe mobile, care are forma unei pene, executată din lemn de răşinoasă (tei, plop etc.), pentru ca la îmbinarea cu lamela, lamba mobilă să cedeze în caz de nevoie, protejand, astfel, pereţii ulucului împotriva deteriorării.

2) Lamela de tipul LV, denumită lamela cu lambă şi uluc , care este prevăzută pe unul din canturi şi pe unul din capete cu un şanţ (uluc), iar pe celălalt cant şi capăt opus acestora cu o lambă, rămanand o zonă de uzură de o grosime de 7 mm, respectiv de 11 mm, pentru tipurile de lamelă de 17 şi 22 mm grosime.
în cazul în care montajul pardoselii de parchet se face cu lamele aşezate la 45° stingă si dreapta, atunci este necesar ca o parte din lamele să aibă prevăzute lamba pe cantul din dreapta, iar o altă parte din lamele să aibă prevăzute lamba pe cantul din stanga, pentru a se putea realiza acest desen ;

3) Lamela de lipul L, denumită lamela cu falţ in coadă de randunică , care este prevăzută la partea inferioară cu un falţ. ascuţit, rămanind pentru zona de uzură o grosime de 10 mm, respectiv 11 mm pentru lamele de parchet de 17 şi 22 mm grosime. Aceste lamele se montează pe un strat de bitum, în stare moale, imediat după turnare, pentru a pătrunde de jur împrejurul falţului, realizandu-se prin aceasta o bună aderenţă şi o solidă fixare a lamelei pe suport.
La toate tipurile de lamele de parchet, planul canturilor şi cel al capetelor prezintă o uşoară retragere de 0,5 mm măsurată la talpa lamei de parchet, ceea ce face ca să permită o aşezare stransă la montajul lamelelor, o reducere la minimum a rosturilor dintre lamele şi evitarea ridicării lamelelor de parchet, în cazul unei udări abundente a pardoselii.

b. Frize de parchet. Frizele se execută din aceleaşi specii de lemn tare şi au acelaşi profil ca şi lamele de parchet, ele constituind elementul de încadrare a pardoselii într-o ramă care cuprinde în interiorul ei un anumit desen. în acest scop, frizele se montează de-a lungul pereţilor şi în acelaşi plan cu cel al lamelor de parchet, îmbinarea frizelor cu lamele făcandu-se prin lambă şi uluc.
Din punct de vedere dimensional, frizele se execută în mod curent la o lăţime de 60 — 110 mm, la o lungime de 600 — 2 000 mm, iar ca grosime, corespunzător cu cea a lamelelor de parchet.

c. Pervazuri şi plinte. Pervazurile, respectiv plintele se execută din aceleaşi specii de lemn, dar cu profiluri diferite, îndeplinind rolul de acoperire a spaţiului liber dintre frizeşi perete. Faţa pervazului dinspre perete prezintă o retragere de 2 mm, pentru ca să permită o aşezare mai bună la muchia cantului superior.
Din punct de vedere dimensional, pervazul are o înălţime de 30 mm, o lăţime de 20 mm, iar ca lungime de la 600 la 2 500 mm, în schimb plintele au o înălţime mai mare şi un alt profil în comparaţie cu pervazul.

d. Materiale auxiliare. Materialele auxiliare au o nomenclatură care este în funcţie de modul de fixare a lamelelor de parchet şi de alcătuirea stratului suport al pardoselii.
în cazul fixării lamelor prin batere în cuie sunt necesare cuie de 2,5 — 3 mm grosime şi de 40 — 50 mm lungime.
In cazul fixării lamelor prin lipire sunt necesare ca adezivi şi chituri următoarele :

-Adezivi pe bază de acetat de polivinil (APV), denumit Movirom I, care se prezintă sub forma unei paste de consistenţa şi culoarea smantanei, fiind un adeziv ce nu se alterează şi cu o durată de păstrare nelimitată.
-Adezivi pe bază de bitum-cauciuc la cald, denumit Elastobit, un amestec de bitum-cauciuc cu răşini naturale, care se prezintă sub formă de calupuri.
-Chituri pe bază de acetat de polivinil sau pe bază de bitum-cauciuc, denumit Elastochit, pentru chituirea întregii suprafeţe a suportului, în vederea lipirii lamelor de parchet cu unul din adezivii de mai sus.

Ceara de parchet este un material auxiliar mult folosit la protejarea şi finisarea suprafeţei pardoselii de parchet, fiind un produs rezultat dintr-un amestec de parafină cu cerozină, dizolvate în white-spirit.
în afară de materialele de bază şi cele auxiliare de mai sus, se menţionează materialele necesare pentru realizarea stratului suport, cum sunt scandurile de răşinoase pentru duşumelele oarbe, grinzi de lemn pentru suportul duşumelei, dale de beton, materiale fonoizolatoare.

sursa imaginii http://img.alibaba.com


Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie, lemn



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 17 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :