Un accesoriu frumos pe care fetiţele îl apreciază şi îl doresc foarte mult este această pelerină lucrată cu croşeta .
Puncte utilizate: ochi în aer; picioruş mic (se introduce croşeta într-un ochi, se face un jete, se trece pe sub buclă, 1 jete care se trece pe sub cele 2 bucle care sunt pe croşetă); picioruş simplu (1 jete, se introduce croşeta într-un ochi, 1 jete se trage pentru a forma o buclă, 1 jete care se trage pe sub cele 2 bucle rămase).
Se începe de la răscroitura gatului lucrand un lanţ de 38 ochiuri, adică cea 27 centimetri. Pe primul rand se sar 3 ochiuri ale lanţului şi
se lucrează cate un picioruş simplu în fiecare din cele 35 ochiuri rămase. Pentru a întoarce, la al doilea rand se fac 3 ochiuri în aer, se sare primul picioruş simplu, apoi se lucrează cate un picioruş simplu în fiecare din cele 34 picioruşe simple rămase şi un ultim picioruş simplu în al 3-lea ochi în aer de la începutul randului precedent. La al 3-lea rand se lucrează 3 ochiuri în aer, se sare primul picioruş simplu, se face un picioruş simplu în ochiul următor, 1 ochi în aer, 1 picioruş simplu în fiecare din cele 2 ochiuri următoare, 1 ochi în aer, cate un picioruş simplu în următoarele 2 ochiuri, se repetă de încă 16 ori.
Ultimul picioruş simplu se croşetează în al 3-lea ochi in aer de la inceputul rindului precedent. La al 4-lea rand se lucrează 3 ochiuri în aer, se sare primul picioruş simplu, 2 picioruşe simple în ochiul următor, 1 ochi în aer, se sare ochiul în aer, un picioruş simplu în primul picioruş simplu, 2 picioruşe simple în ochiul următor, se reia de la un ochi în aer şi se repetă de 16 ori. Se termină cu un ochi în aer, se sare ochiul în aer, 2 picioruşe simple în ultimul picioruş simplu şi un picioruş simplu in al 3-lea ochi în aer de la începutul randului precedent.
La al 5-lea rand, pentru a întoarce, se tricotează 3 ochiuri în aer, se sare primul picioruş simplu, 1 picioruş simplu pe fiecare din cele două ochiuri care urmează, 1 ochi în aer, se sare ochiul în aer, un picioruş simplu pe fiecare din cele 3 ochiuri care urmează, se reia de la un ochi în aer de 17 ori, croşetand ultimul picioruş simplu în al 3-lea ochi în aer de la începutul randului precedent.
Randurile.6, 8, 10, 12, 15 şi 18 se lucrează ca mai sus, făcind cate o creştere la fiecare grupă de picioruşe simple.
Randurile 7, 9, 11, 13, 14, 16 şi 17 se lucrează la fel, însă fără creşteri, croşetand un picioruş simplu în fiecare ochi al grupelor. După 27 centimetri se obţine o lărgime de 143 centimetri şi se începe banda cu punct de cercuri, care se obţine după cum urmează.
Primul rand: de 4 ori (3 ochiuri în aer, se sare un ochi şi se face un picioruş mic în ochiul următor), 3 ochiuri in aer, un picioruş mic peste ochiul în aer următor; se repetă de 17 ori, apoi de 4 ori (3 ochiuri în aer şi un picioruş mic în ochiul următor).
Randul 2 şi toate care urmează: 3 ochiuri în aer pentru a întoarce, 1 picioruş mic în primul arc, 3 ochiuri în aer, picioruş mic în arcul următor, se repetă pînă la capăt.
După 6 randuri (32 centimetri) se începe marginea de garnitură în lungul feţei şi în partea de jos. Pe dosul lucrului se croşetează în lungul feţei drepte un rand de picioruşe mici, făcand la 1 /2 centimetri de margine o butonieră (se fac 4 ochiuri în aer, se sare 1 /2 centimetri şi se continuă cu picioruş mic). Picourile de garnitură de la partea de jos a pelerinei se lucrează astfel: 2 picioruşe mici în primul arc, un picioruş simplu pe un picioruş mic, care urmează pe ultimul rand de la banda cu arc de cerc, 3 ochiuri în aer, 1 picioruş mic, introducand croşeta în picioruşul simplu care s-a croşetat, 1 ochi în aer (x) 1 picioruş mic în arcul următor, 1 picioruş simplu în picioruşul mic următor, 3 ochiuri în aer, 1 picioruş mic în picioruşul simplu care s-a croşetat, 1 ochi în aer, se reia de la (x), se termină cu 2 picioruşe mici în ultimul arc (unghiul stîng de jos de la pelerină). La partea stangă în lungul feţei se continuă cu picioruşe mici.