FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,305
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Graiul neamului scrisa de George Cosbuc - a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Graiul neamului scrisa de George Cosbuc - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Graiul neamului scrisa de George Cosbuc - a doua parte       
Comentariul poeziei Graiul neamului scrisa de George Cosbuc - a doua parte Poezia " Graiul neamului" este o excelenta poezie patriotica, avand o tema eroica. Nu intamplator a fost inclusa de Cosbuc in volumul care cuprinde poezii inspirate din trecutul glorios de lupta si eroismul poporului nostru in Razboiul de Independenta din 1877.

O tara nu poate exista fara un grai anume. inca din prima strofa a poeziei se desprinde ideea ca dusmanii " citi avem pe lume" - au cerut mai intai romanilor sa cedeze graiul, sa renunte la limba lor. Respingand orice fel de tranzactie (Fie-a voastra-ntreaga tara; / Si de cereti, va mai dam; / Numai dati-ne voi graiul / Neamului"...), romanii au luptat cu eroism pentru a apara, deopotriva , graiul si tara . Nestramutati , stramosii , cu arma-n maini au vegheat si aparat fruntariile tarii si ale graiului.

Recurgand la hiperbol a si metafora ( " munti de oase" , " riuri rosii de sange" , "potop" si " furtuna" ) poetul sugereaza proportiile , intensitatea luptelor duse de romani impotriva cotropitorilor, precum si tributul dat pentru pastrarea graiului si a integritatii teritoriale a tarii. " Au vazut si munti de oase / Si se singe riuri rosii/ Dar din tara lui nu-i scoase/ Nici potop si nici furtuna ./ Graiul lor de voie buna/ Nu l-au dat!".

Din strofa a treia se desprinde ideea datoriei contemporanilor poetului de a pastra si apara cu hotarare graiul neamului, pentru ca dusmanii n-au renuntat la gandul de a-l fura si vinde: "Dar pe-ascuns dusmanii cata/ Sa ni-l fure, sa ni-l vinda ..."
Aparata " in vreme tulburata" , trecuta prin groaznice urgii, limba romana a ramas ( prezenta ei neintrerupta nu o poate contesta nimeni) " ca un trunchi, mereu verde , mereu inmugurind si inflorind".

Contemporanii poetului trebuie sa fie "in ziua desteptarii" la inaltimea stramosilor care, in vremuri de grea incercare pentru tara," Graiul lor cu voie buna/ Nu l-au dat!". in anii viforosi si cei cranceni, luptand pe baricade , pana la sacrificiu , pentru libertate si neatarnare, neamul romanesc - "neam de piatra" - a rezistat si s-a calit. iIn strofa finala, poetul isi exprima increderea in generatiile viitoare care vor asigura perenitatea limbii romane. " Nepotii" , urmand pilda inaintasilor vor fi in stare sa dea riposta dusmanilor care inca tintesc " pierzarea graiului" roman. Cu alte cuvinte viitorul neamului si al graiului romanesc este in maini bune: " Vor cata . . . mereu dusmanii / Graiului roman pierzare ; Dar sa piara ei cu totii; / Nu l-am dat, si nici nepotii/ Nu-l vor da!" .


Tag-uri: graiul neamului, george cosbuc, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :