FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 413
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Cel mai iubit dintre pamanteni scrisa de Marin Preda - a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Cel mai iubit dintre pamanteni scrisa de Marin Preda - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Cel mai iubit dintre pamanteni scrisa de Marin Preda - a doua parte       
Comentariul operei  Cel mai iubit dintre pamanteni  scrisa de Marin Preda - a doua parte Absurdul, care pana aici se infiltrase inca putin in destinul eroului, il va coplesi. Absurdul legilor stramb intocmite si chiar si mai stramb aplicate ii aduce o condamnare de trei ani de detentie. Va sta cateva luni la inchisoare, la canal, apoi va fi mutat la minele de la Baia Sprie, la munca silnica Astfel, asistentul la catedra de filozofie a Universitatii, apreciatul filozof si doctor in filozofie va omori un tortionar care-l maltrateaza in inchisoare, si care-l aduce in pragul disperarii si dezamagirii.

Desi eliberat, sta sub semnul acelorasi legi absurde: nu poate ocupa nici un post in invatamant nici macar la o biblioteca Pedeapsa se prelungeste, desi a fost ispasita Afara Victor Petrini e acelasi condamnat de o lume dominata de totalitarism, in care eroul se misca somnambulic, in vesnica mirare si neimpacare. Matilda se instraineaza definitiv si-l paraseste, casatorindu-se cu un mare demnitar politic.

Angajat la deratizare (singurul post care i se putuse gasi) va cunoaste mereu alte si alte straturi sociale. Functionar la Oraca, o va intalni pe Suzy Culala, fosta studenta eliminata din facultate sub imperiul acelorasi legi ale totalitarismului. Suzy nu-i marturiseste ca este inca maritata sj, intr-o disputa cu sotul ei. Victor Petrini savarseste un alt omor.

Este judecat, de data aceasta cu putine sanse de scapare, desi prietenul sau, avocatul Pop Ciceo, care-i este aparator, il incurajeaza Absurdul grefat adanc intr-o existenta incorsetata de legi inumane i-a determinat drumul. Spirit liber iubitor de spatii largi, intelectuale, Victor Petrini suporta greu ideea inchisorii pe viata Pasiunea pentru filozofie se concentreaza intr-o lucrare care ar putea constitui un nou sistem de referinta o noua religie. in temnita retraieste firul vietii si scrie o carte, naratiunea de fata Creatia il salveaza de la pieire, chiar daca este stapanit de ideea sinuciderii nu mai vede decat in acest act posibilitatea eliberarii de sub tirania absurdului.


Tag-uri: cel mai iubit dintre pamanteni, marin predaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :