FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,822
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
9
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Castelul fetei in alb - roman

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Castelul fetei in alb - roman

 Q:   Intreaba despre Castelul fetei in alb - roman       
Castelul fetei in alb - roman Ca orice specie literara, si romanul are trasaturi caracteristice care-l individualizeaza in cadrul operelor literare, in general, si a celor epice, in special.

El este o opera epica culta in proza, de mare intindere, preponderent narativa, cu o actiune complexa ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu coflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.

Dupa cum se observa prima nota definitorie a romanului este caracterul lui epic, trasatura intalnita si la opera literara "Castelul fetei in alb" de Constantin Chirita, deoarece sunt prezente cele trei elemente specifice unei opere epice : actiunea, naratiunea ( naratorul ) si personajele.

Totodata, sentimentele de admiratie ale autorului pentru istetimea Ciresarilor sunt exp rimate indirect, prin relatarea unor intamplari ai caror eroi sunt : Tic, Dan, Victor, Ursul, Maria, Lucia, Laura; personaje ale romanului.

Fiind un roman, opera este de mare intindere, pentru ca si actiunea este ampla, complexa. Astfel, intamplarile narate se desfasoara pe trei planuri, in locuri diferite. Unul dintre planuri cuprinde toate actiunile Ciresarilor menite, in esenta, sa descopere castelul si sa o elibereze pe '' fata in alb '', iar altul evidentiaza incercarile lui Tic de a-l gasii pe primul mesager al scrisorii trimise de Laura.

Cel de al treile plan narativ se desfasoara in castel si sunt redate faptele celor trei '' cautatori de comori '' - profesorul de arheologie si asistentii sai - si ale Laurei, nevoita sa fie, pentru o perioada de timp, prizoniera in castel. Aceste planuri se intersecteaza, se imbina armonios si constituie o unitate din punct de vedere compozitonal, structurandu-se intr-un subiect literar inchegat, cu o actiune care se desfasoara logic, in mod gradat, cu respectarea momentelor unei naratiuni.

In expozitiune, cititorul face cunostinta cu locul si timpul actiunii ( vara, in vacanta elevilor, intr-un orasel ) si cu unele personaje ( Tic, Dan si enigmatica '' fata in alb '', Laura ). Prezenta Laurei, dar mai ales disparitia ei, semnalata printr-o scrisoare lasata la bunica ei si alta trimisa ciresarilor, constituie intriga actiunii, care va determina derularea evenimentelor urmatoare : cautarea castelului, gasirea documentului si descifrarea lui, incercarile de a gasi pe primul mesager al biletului Laurei, patrunderea in castel, drumul si peripetiile ciresarilor in interior -

Toate acestea constituie desfasurarea actiunii. Actiunea atinge punctul culminant in momentul in care ciresarii o gasesc pe Laura si incercand sa o salveze, Tic cade prizonier iar romanul are un deznodamant fericit, caci enigma se dezleaga : Laura este fiica profesorului de arheologie, omul cu cicatrice.

Astfel, si prin aceasta imagine ampla asupra vietii, opera literara Castelul fetei in alb, intruneste toate trasaturile unui roman : caracter epic, actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, preponderenta naratiunii, prezenta unor conflicte puternice si numarul mare de personaje.


Tag-uri: roman, gen epic



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :