FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,265
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului Felix Sima din opera Enigma Otiliei scrisa de George Calinescu-a patra parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului Felix Sima din opera Enigma Otiliei scrisa de George Calinescu-a patra parte

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului Felix Sima din opera Enigma Otiliei scrisa de George Calinescu-a patra parte       
Caracterizarea personajului Felix Sima din opera Enigma Otiliei scrisa de George Calinescu-a patra parte Fata de Pascalopol, eroul traieste sentimente contradictorii, osciland intre gelozie, antipatie, chiar ura si, pe de alta parte, simpatie, admiratie, respect. Dialogurile dintre Felix si Otilia, provocate in mod repetat de tanar din dorinta de a-si ordona si limpezi viata sentimentala, arata modul diferit de a gandi existenta al celor doi protagonisti.

Vointa, indelung exersata, a lui Felix de a-si construi o cariera stralucita in domeniul medical nu este compatibila cu visurile mult mai terestre ale Otiliei, de a-si trai viata la intensitate maxima, pentru ca se simte in competitie cu timpul.
In personalitatea in formare a lui Felix, naratorul scoate la lumina ger-menele omului superior, caruia ii repugna mediocritatea, si care de timpuriu isi incordeaza vointa spre o cariera stiinti fica de exceptie.

In urmatoarea sec-venta, se recurge la procedeul autocaracterizarii. „Singura cariera in care un om normal, cum ma socotesc, poate ajunge in frunte, numai prin vointa, este aceea stiintifica".

Daca, in materie erotica, dezlantuirea pasionala e straina structurii sale sufletesti, eroul este, in schimb, capabil de „o profunditate care sperie o fata". Nelinistit in privinta viitorului Otiliei, Felix ar vrea sa o salveze, ar fi dispus sa-si sacrifice o posibila cariera pentru a o scoate pe fata din „aceasta lume fara instinct de rudenie". Interogandu-se, insa, tot mai adanc si mai lucid, intelege substanta utopica a planurilor sale si renunta la ele.

Dupa o noapte casta petrecuta alaturi de Felix, Otilia il paraseste fara nicio explicatie, casatorindu-se cu Pascalopol. Intelegem ca aceasta este singura modalitate de salvare.

Raportata astfel la esecul in iubire, mult mai pregnant este pusa in relief dominanta caracteriala care sustine, asemenea unui ax, personalitatea protagonistului, si care a fost, de altfel, sugerata in portretul fizionomie din incipit-ul romanului: vointa cu care acesta isi canalizeaza resursele interioare catre realizarea profesionala de exceptie. Felix Sima are sentimentul valorii personale si un ideal in viata precis delimitat. Ceea ce impresioneaza la acest personaj sunt consecventa si ardenta spirituala.

In epilogul romanului, naratorul omniscient incheie neutru, prin rezumat, devenirea protagonistului: „...profesor universitar, specialist cunoscut, autor de memorii si comunicari stiintifice, colaborator la tratate de medicina cu profesori francezi. Se casatori intr-un chip care se cheama stralucit si intra, prin sotie, intr-un cerc de persoane influente''. Este probata astfel convingerea eroului ca femeia iubita trebuie sa fie un partener al idealurilor sale. Criza sentimentala juvenila este acum reconsiderata cu o melancolie trista ce decanteaza amintirile.


Tag-uri: felix sima, enigma otiliei, george calinescu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :