FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 8,786
Votes: 12
Fame Riser
          
Fame Rank
6.6
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Amintiri din copilarie - Calul Balan - Rezumat

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Amintiri din copilarie - Calul Balan - Rezumat

 Q:   Intreaba despre Amintiri din copilarie - Calul Balan - Rezumat       
Amintiri din copilarie - Calul Balan - Rezumat Titlul operei "Amintiri din copilarie" dezvaluie, prin cele doua substantive din care este alcatuit, caracterul de amintire al operei, diversitatea intamplarilor si perioada de varsta careia ii apartin aceste amintiri.
Fragmentul este extras din partea intai a scrierii si-i desconspira caracterul ei de amintire inca de la inceput.

Dupa marturisirea scriitorului, Humulesti este un sat vechi, razasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului. Humulesti se outea mandrii si cu priceperea locuitorilor si cu frumusetea flacailor si a fetelor care stiau ce inseamna harnicia, dar si petrecerile din sat. La toate acestea se aduga frumusetea bisericii si caracterul deosebit al preotilor, al dascalilor si al credinciosilor.

In continuare, atentia scriitorului se indreapta catre parintele Ioan de sub deal, om vrednic si cu bunastare care a randuit tintirimulsi chilia de la poarta bisericii, unde a siinfiintat scoala. Tot el, impreuna cu badita Vasile a Ilioanei, i-a convis pe sateni de binefacerile invataturi si astfel s-au adunat o multime de baieti si fete la scoala.

Cea dintai scolarita a fost insasi Smarandita popii, iar parintele face dar de scoala noua un scaun nou si lung caruia i-a pus numele "Calul Balan" si un dragut bicisor de curele, impletit frumos de mos Florea cojocaru satului, pe care il boteaza "Sfantul Nicolai".
Scolarii nu pricep rostul darurilor si raman cu ochii holbati unii la altii, pana ce parintele hotaraste ca in urma, procitaniei, de sambata, de fiecare gresala sa-i arda scolarului cate un sfant Nicolai. Prima care a mancat papara a fost chiar Smarandita care a bufnit in ras cand parintele isi facea cunoscuta hotararea.

Copiii s-au speriat de "Calul Balan" si de "Sfantul Nicolai" incat au ramas inlemniti, dar parintele a stiut sa-i imblanzeasca, impartindu-le pitaci si colaci din biserica si "treaba mergea struna".
Scolarii fac progrese vizibile sub indrumarea lui badita Vasile, dar, in lipsa preotului si a dascalului, gasesc un mijloc original de distractie: vaneaza muste si bondari cu ceasloavele. Consecinta unei astfel de fapte este, in mod firesc, pedepsirea copiilor prin "mangaierea" cu sfantul ierarh Nicolai.

Sub aspectul constructiei naratiunii se observa ca relatarea intamplarilor se face la persoana Ide unul dintre personaje, Nica a lui Stefan a Petrei, care povesteste fapte la care a participat direct sau a fost martot.
Aceasta tehnica narativa este specifica intregii opere Amintirii din copilarie, dar ea se intalneste si in alte opere literare.


Tag-uri:Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 26 January '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :