FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,378
Votes: 3
Fame Riser
          
Fame Rank
7.7
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Alexandru Lapusneanul - Caracterizarea Doamnei Ruxandra

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Alexandru Lapusneanul - Caracterizarea Doamnei Ruxandra

 Q:   Intreaba despre Alexandru Lapusneanul - Caracterizarea Doamnei Ruxandra       
Alexandru Lapusneanul - Caracterizarea Doamnei Ruxandra Un loc aparte in candrul nuvelei "Alexandru Lapusneanul" il ocupa doamna Ruxanda, deoarece are un rol deosebit in evolutia evenimentelor si-l cucereste pe cititor prin insusirile ei alese. Prin portret fizic pe care i-l realizeaza scriitorul evidentiaza insusirile deosebite ale personajului.

Mai intai este evidentiata vestimentatia: purta o haina lunga fara maneci, de stofa aurita, iar peste ea imbracase o haina boiereasca de ceremonie facuta din postav fin de Flandra imblanit cu samur; era inchisa cu colan de aur cu paftale de piatra cu matostat, la gat avea salba din mai multe siruri de margaritar, iar pe cap purta o caciula de blana scumpa impodobita cu pene albe de strut si pietre scumpe.
Apoi autorul se opreste asupra coafurii(''parul ei, dupa moda de atunci, se imparte a despletit pe umerii si spatele sale'') si asupra frumusetii deosebite a doamne Ruxanda (''figura ei avea acea frumusete, care facea aodinioara vestite pre femeile Romaniei'').

Asadar, doamna Ruxanda uimeste prin frumusetea ei fizica desavarsita, iar imbracamintea si tinuta ai degaja somptuozitate, fiind la inaltimea rangului sau domnesc, pentru care ea este fiica, sora si sotie de domnitor. Cu toate astea, o caracterizeaza modestia si felul in care se imbraca dovedeste gustul ei pentru frumos, neexistand nimic exagerat si ostentativ in propria-i tinuta.

Coafura si frumusetea fizica a doamnei Ruxanda degaja delicatete si gingasie sufleteasca, pentru ca insusirile fizice le presupun si pe cele morale, evidentiate in continuarea operei de catre autor, in mod indirect.
Portretul fizic continut de fragment este structurat pe baza unei serii de enumeratii, pornind de la vestimentatie si continuand cu coafura si frumusetea figurii, condensate parca intr-o stampa iconografica din interiorul unor cititori domnesti. Termenii enumeratilor au anumite determinari adjectivale fara a fi intotdeauna epitete:"stofa aurita", "felendre-si albastru", "colan de aur", "mari paftale de matostat"...etc.

Se remarca insa, aici, numarul mare de arhaisme:"benisel", "felendres", "surgucii"...etc prin care Costache Negruzzi realizeaza culoarea epocii evocate in aceasta nuvela istorica. Specificitatea acestei epocii este, neindoielnic, evidentiata si de prezenta unor anumite personaje, asa cum este si doamna Ruxanda.
De aceea portretul realizat de scriitor se incadreaza organic in economia operei, sporindu-i nota de autenticitate.


Tag-uri: nuvela, caracterizareCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 20 February '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :