FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,189
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Alcoolii

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Alcoolii

 Q:   Intreaba despre Alcoolii       
Alcoolii De obicei cand rostim cuvantul "alcool" ne gandim la spirtul medicinal sau la bauturile spirtoase, dar aceste tipuri de alcooli contin o anumita substanta orga-nica numita etanol. Alcoolii sunt unii dintre cei mai utilizati si cunoscuti compusi chimici. De fapt un alcool este un compus organic care are cel putin o grupare hi-droxil legata de un atom de carbon saturat. Dintre acestia fac parte metanolul, e-tanolul, butanolul si propanolul, acestia formand serii omoloage.

Proprietatile alcoolilor

Alcoolii alifatici pot exista în forme izomerice începand de la propanol în sus. Alti compusi, ca fenolii sau enolii, pot contine grupe de hidroxil, dar din cau-za ca sunt atasate direct carbonilor nesaturati se pot comporta diferit. În fenoli si e-noli electronegativitatea puter nica a atomilor de oxigen face ca acesta sa atraga e-lectroni din inelul aromatic sau din legaturile duble, ca si din atomii de hidrogen din gruparile hidroxil. Acest lucru face ca legatura carbon-oxigen sa fie mai puter-nica si astfel sa reactioneze mai greu cu alti compusi.

Alcoolul benzilic este considerat un alcool deoarece, chiar daca are structura un inel aromatic, gruparea hidroxil nu este legata direct de acest inel. Anumiti alcooli sunt complet miscibili în apa în orice proportii. Acest lucru se datoreaza puternicii Punti de hidrgen care se stabileste între oxigenul puternic electronegativ (din hi-droxil) si hidrogenul ionic din apa.

Moleculele de apa sunt atrase mai tare de moleculele de etanol decat între ele. Din acest motiv etanolul amestecat cu apa produce un amestec care are volumul mai mic decat suma celor doua lichide luate separat. Puterea acestei atractii dintre moleculele de etanol si apa le împinge mai aproape scazand astfel volumul ames-tecului si crescand densitatea acestuia, în ciuda faptului ca etanolul are densitatea mai mica decat cea a apei. Etanolul (si alti compusi) formeaza astfel ceea ce se nu-meste un amestec azeotropic cu apa. Chiar daca cele doua substante au puncte de fierbere diferite (78 respectiv 100 grade Celsius) puterea atractiei între ele le fa-ce ca la temperatura de 78,1 grade Celsius ele sa se distileze împreuna ca un ames-tec compact.

Alcoolii mai usori (metanol, etanol) sunt lichide mobile la temperatura camerei. Înaintand în seria omoloaga, cu cat numarul atomilor de carbon creste, alcoolii au tendinta de a forma lichide mai vasocase, chiar solide moi. De asemenea, punctele de fierbere si topire cresc odata cu cresterea numaruli de atomi de carbon.

Raspandirea si producerea alcoolilor

Alcoolii se gasesc într-o varietate de situatii.

Etanolul se poate produce natural, ca zaharuri din fructele rascoapte cu ajuto-rul enzimelor în procesul de fermentatie. Aceasta este baza industrei bauturilor alcoolice, chiar daca aici se folosesc mult mai multe ingrediente si procesul este realizat cu grija. Etanolul se poate obtine industrial din reactia etenei cu apa prin procesul de hidratare.

Metanolul este produs prin reactia monoxidului de carbon cu hidrogenul. Aceste doua substante sunt obtinute industrial din metan (gaz natural) si apa. A-mandoua reactiile se realizeaza în conditii speciale de presiune si temperatura, în prezenta de catalizator.

Un alt alcool important din punct de vedere industrial este alcoolul izopropilic. El este un produs secundar al industriei petrolului, folosit ca solvent.

Alti alcooli naturali sunt mentolul, care da gumii de mestecat si altor produse aroma si gustul specific si glicerolul (trihidroxipropanul). Glicerolul se gaseste în stare naturala în grasimi vegetale sau animale, dar este si un produs secundar al in-dustriei sapunului. În intestinul uman grasimile se transforma în glicerol si acizi grasi, dupa care se refac în grasimi.

Importanta alcoolilor

Alcoolii sunt foarte buni solventi, de aceea din ei se produc detergenti, par-fumuri, vopsele si multe altele. Un amestec de metanol si etanol este vandut ca solvent, care contine colorant si are un miros specific cu rol de a proteja cumpara-torii. Etanolul si metanolul sunt doi dintre cei mai importanti alcooli.

Alcoolul izopropilic este un solvent industrial foarte cunoscut, cateodata folosit ca o varianta mai ieftina a etanolului. De asemenea etanolul are un puct de topire foarte scazut, ceea ce determina folosirea lui în termometre de temperaturi extrem de mici.

Alcoolii se folosesc ca produsi intermediari, în sinteze în chimia organica. Tot aceste substante chimice se folosesc la curatarea produselor petroliere din combus-tibili, în special în Brazilia.

Glicerolul are aplicatii în medicina si, ca si glicolul etenic, se mai gaseste în componenta explozivelor.


Tag-uri: alcool, sunstanta, chimie



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :