FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 8,231
Votes: 3
Fame Riser
          
Fame Rank
6
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Sonet - de Alexandru Vlahuta

- cum explicam iubire e in razele de soare by rotaru

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Sonet - de Alexandru Vlahuta

 Q:        
Sonet - de Alexandru Vlahuta Alexandru Vlahuta a fost un poet si un prozator roman. Fiu al unor tarani, el s-a nascut la 5 septembrie 1858 si a murit la 19 noiembrie 1919.
A scris opera in proza cum ar fi “Romania pitoreasca “(1910) , “Din trecutul nostru” (1908) sau “Pictorul Grigorescu” (1910) dar si numeroase poezii publicate in volume.
Poezia “Sonet” (A revenit frumoasa primavara ) trateaza tema romantica a comuniunii omului cu natura. Este o opera lirica deoarece eul liric isi exprima in mod direct gandurile si sentimentele pe care el le traieste la ivirea primaverii precum si admiratia peisajului de natura.

Deoarece natura preia sentimentele eului liric, acesta traieste din rezonanta cu transformarea naturii iar cei doi se contopesc.
Titlul poeziei ne duce cu gandul la o poezie cu forma fix a – sonetul – care in mod normal este alcatuit din 14 versuri impartite in 4 strofe : doua catrene si 2 tertete sau 3 catrene si 1 dubla. Fiecare vers are 11 silabe iar rima este abba , baab cdc dcd .Intr-un sonet nu trebuie sa se repete niciun cuvant, iar ultimul vers trebuie sa fie o concluzie.

La o lectura atenta, observam ca poezia citata, desi poarta titlul “Sonet” nu se incadreaza ,a schema clasica a unei poezii cu forma fixa : poezia are 14 versuri dar acestea nu sunt catrene iar poezia are 3 strofe alcatuite din cate trei cuvinte, distribuite conform schemei, de asemenea masura versului este de 11 silabe, cuvintele nu se repeta dar ultimul vers nu este o concluzie deoarece nu reprezinta o propozitie de sine statatoare : “a gandurilor mele intrerupere “.
Tema poeziei este venirea primaverii.

Astfel, in prima strofa primavara apare ca fiind o forta declansatoare a amintirilor din copilarie, motiv de bucurie dar si de melancolie ‘’fac in tine moartea sa tresare “.
Ideea poetica este exprimata prin intermediul imaginilor vizuale constituite in versul al 2-lea , care are functie de comparatie, in care “copacii infloriti par incarcati de zapada”. O alta figura de stil care apare aici este epitetul “frumoasa primavara”, care reprezinta im acelasi timp o inversiune.

Prezenta eului liric este marcata prin utilizarea formei de persoana I plural a adjectivului posesiv “noastre”. Astfel, poetul generalizeaza si prezenta nu mai reprezinta o singura persoana “eu” ci intreaga umanitate.

In strofa a 2 a, poetul descrie un tablou din natura vazut prin ochii sai, si deci subiectiv, pentru ca acesta atribuie elementelor naturale calitati deosebite. Astfel, razele de soare sunt impletite cu iubire, freamatul codrului e plin de farmec, linstea serii ne predispune la visare… Si in aceasta strofa apar imaginile artistice pentru ca este vorba despre un peisaj natural, in ceea ce priveste figurile de stil, observam metafora:”fanfara codrului”. Apar imaginile vizuale dar si cele auditive care simbolizeaza freamatul codrului,, imaginea sa impanzita de cantecul diferitelor pasarele, de asemenea epitetul “vinuri dulci” precum si imaginea creata in ultimul vers “in cer e sarbatoare” reprezinta un fel de concluzie a strofei: un asemenea peisaj care starneste admiratia poetului nu poate decat sa demonstreze ca nu numai intreaga natura, ci si spatiul celest a imbracat haina de sarbatoare caci are un motiv de bucurie: venirea primaverii.

Eul liric este absent aici pentru a-si face aparitia in ultima strofa, unde apar numeroase marci lexico-gramaticale ale prezentei eului liric. Este vorba despre formele verbale la persoana I singular: “ascult, privesc, respir, am fost, sa simt” precum si de persoana I singular “-mi, mele “.


Tag-uri:



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :