FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,427
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Liviu Rebreanu, creator al romanului romanesc modern

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Liviu Rebreanu, creator al romanului romanesc modern

 Q:   Intreaba despre Referat despre Liviu Rebreanu, creator al romanului romanesc modern       
Referat despre Liviu Rebreanu, creator al romanului romanesc modern Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern. El a infiintat directia unui realism obiectiv, dur si necrutator (refuzul oricarei intentii de idilizare). In articolele sale teoretice si in creatia sa, Liviu Rebreanu a pledat constant pentru infatisarea autentica, nefalsificata a vietii.

Aparitia volumului Ion (1920) a reprezentat o adevarata revolutie in evolutia romanului romanesc (Eugen Lovinescu) fata de: lirismul samanatorist, eticismul ardelean (intentia moralizatoare), atitudinea poporanista.

Contributia lui Liviu Rebreanu la dezvoltarea prozei romanesti este remarcabila in doua mari domenii: proza de inspiratie rurala : Ion, Rascoala, proza psihologica : Padurea spanzuratilor, Ciuleandra.

Liviu Rebreanu a cultivat romanul social (Ion, Rascoala), istoric (Crai sorul), sentimental (Adam si Eva), politic – cu intriga politista (Gorila).

S-a nascut la 27 noiembrie, 1885, satul Tarlisiua, judetul Bistrita-Nasaud. Primul dintre cei 13 copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai. A urmat scoala primara la Maieru (1891-94), gimnaziul graniceresc din Nasaud, scoala civila de baieti din Bistrita, acdademia militara din Budapesta. Dupa terminarea studiilor devine notar in niste comune.

Debuteaza la 1 noiembrie 1908: nuvela Luceafarul. In 1909 se stabileste la Bucuresti. Colaboreaza la ziare si reviste; incearca sa scrie teatru si functioneaza ca secretar literar la Craiova.

In 1912 este debutul editorial cu volumul de nuvele Framantari; colaboreaza la Adevarul, Ziua, Universul literar.

Alte volume de nuvele si schite: Golanii (1916), Marturisire (1916), Rafuiala" (1919).

Este arestat si acuzat de nesupunere la mobilizare; se refugiaza la Iasi.

In 1920 aparitia romanului Ion ii aduce consacrarea prin premiul Academiei. Apar succesiv celelalte opere: Padurea spanzuratilor (1922), Adam si Eva (1925), Ciuleandra (1927), Craisorul (1929), Rascoala (1932), Jar (1934), Gorila (1938)

Piese de teatru: Cadrilul, Plicul sunt mai putin valoroase.

Ca o recunoastere a activitatii sale, Liviu Rebreanu este primit in Academie in 1929.

Se stinge din viata prematur: 1 septembrie 1944, in Valea Mare, Arges.

A fost un creator complex: nuvelist, romancier, publicist, dramaturg.

Conceptia estetica a lui Liviu Rebreanu

• in intreaga sa activitate Liviu Rebreanu a fost adeptul reflectarii adevarului vietii, a realismului obiectiv.
• intr-un interviu din Viata literara (1926) preciza: arta insemana creatiune de oameni adevarati si de viata reala. Nu atat mestesugul stilistic, cat mai ales pulsatia de viata intereseaza.
• Tot in acest sens Liviu Rebreanu sustine, ca durabilitatea literaturii atarna numai de cantitatea de viata veritabila ce o cuprinde.
• Reflectarea autentica a realitatii nu inseamna insa pentru Liviu Rebreanu copierea acesteia; asemenea marilor creatori, el a plecat de la datele realitatii pentru a crea a noua realitate cu ajutorul imaginatiei si a talentului sau: realitatea pentru mine a fost numai un pretext pentru a-mi crea o alta lume, noua, cu legile ei, cu intamplarile ei.
• in articolele sale si in discursul de receptie in Academie, Lauda taranului roman, Liviu Rebreanu si-a marturisit atasamentul, solidaritatea fata de taran si fata de satul romanesc. El a vazut in taranime baza societatii romanesti; a intuit un mare adevar, ca pamantul reprezinta problema fundamentala a taranului roman si a societatii romanesti: Caci pentru taranul nostru pamantul nu e un obiect de exploatare, ci o fiinta vie, fata de care nutreste un sentiment straniu, de adoratie si de teama. El se simte zamislit si nascut din acest pamant ca o planta fermecata, care nu se poate starpi in vecii vecilor. De aceea pamantul e insusi rostul lui de a fi. Pamantul nostru are un glas pe care taranul il aude si il intelege.


Tag-uri: referat, liviu rebreanu, roman, evolutie



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :