FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,265
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Pene inainte de aparitia pasarilor

Tag-uri Populare


pesti   acvariu   caine   rasa   animal   dresaj   guppy   scalari   nisip   pietris   betta   conconius   moulinez   xifor   shetland sheepdog   regina victoria   scotia   trucuri   caras auriu   prietenos   sua   cockerul spaniel   tara galilor   islanda   scoica   marmote   rinocer   bivol   iepure   lupul rosu   anaconda   gorila   elefantul   balena albastra   blana lunga   vegetatie acvatica  

All Tags

Famous Forum

 

Pene inainte de aparitia pasarilor

 Q:   Intreaba despre Pene inainte de aparitia pasarilor       
Pene inainte de aparitia pasarilor S-ar parea ca penele au aparut cu mult timp inainte de aparitia zborului si chiar a pasarilor. Primii lor purtatori, dinozaurii carnivori descoperiti in China Protoarchaeoteryx robusta si Caudipteryx zoui, doua terapode exhumate in nord-estul Beijingului, in zona Yixian (provincial Liaoning).

Asemanatoare cu niste curcani, cu picioare foarte inalte, aceste animale au I vechime de 145 de milioane de ani, adica sunt cu 5 milioane de ani mai tinere decat celebra Archaeopteryx. De altfel, aparitia unor mici pene fusese deja atestata la o alta fosila chineza, Sinausopteryx, cam de aceeasi vechime, dar nu mai mare decat un pui. De aceasta data, cele doua specimene par a fi fost inzestrate cu pene adevarate prezentatnd toate caracteristicile acestora. La Protoarchaeopteryx, acestea impodobeau varvul cozii sale lungi iar la Caudipteryx ele erau prezente sip e scurtele sale membre anterioare. Intrebarea care se pune , desigur la ce foloseau? Erau doar un elemet de parade sexuala, sau se serveau de ele pentru a alega mai repede? Caci de zbor, inca nu putea fi vorba. Pentru descoperitoruli lor, doi cercetatori de la muzeul national de geologie din Beijing, descoperirea acestor fosile ar putea pune capat certei de mai bine de o jumatate de secol dintre biologi: “prezenta remigelor, a rectricelor si a pufului la terapode constituie dovada cea ma solida in favoarea teoriei dupa care pasarile ar fi descendente directe ala terapodelor”.

Concluzia aceasta omite insa o descoperire facuta in urma cu cativa ani, o mica fosila, veche de 142 milioane de ani, putin mai mare decat o vrabie, denumita Chaoyangia, care , desii nu avea inca pene avea deja o serie de trasaturi ale pasarilor, sip e care unii biologi o considera ca fiind cu adevarat prima pasare.

Este foarte posibil ca atat pasarile, cat si terapodele , departe de a se trage unele din altele, sa fi evoluat oarecum in parallel, de aici si prezenta penelor la ambele specii.
sursa imaginii : macroevolution.narod.ru


Tag-uri: pene, pasari, protoarchaeoteryx robusta, caudipteryx zoui, chaoyangiaCategorie: Animale  - ( Animale - Archiva)

Data Adaugarii: 20 November '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :