FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,457
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Regatul zimbrului

Tag-uri Populare


pesti   acvariu   rasa   animal   dresaj   caine   guppy   scalari   pietris   nisip   prietenos   caras auriu   trucuri   scotia   regina victoria   shetland sheepdog   betta   moulinez   conconius   xifor   cockerul spaniel   tara galilor   sua   vegetatie acvatica   blana lunga   balena albastra   elefantul   gorila   anaconda   lupul rosu   iepure   bivol   rinocer   marmote   scoica   islanda  

All Tags

Famous Forum

 

Regatul zimbrului

 Q:   Intreaba despre Regatul zimbrului       
Regatul zimbrului Prezenta manastirilor Agapia, Varatec, Sihla, Secu, Sinhastria si Neamt fac din Parcul Natural Vanatori-Neamt un topos magic, un spatiu incarcat de comori istorice si religioase, adunate intr-un spatiu relativ restrans de natura, o punte intre basm si realitate. Aici, zibrul carpatic (bourul din stema Moldovei) traieste in continuare nestingherit, profitand de frumusetea naturala, de legenda.

Rezervatia de Zimbrii si Fauna Carpatina "Dragos Voda" se intinde pe 11,2 ha si a fost infiintata in anul 1968 pe teritoriul comunei Vanatori-Neamt. Rezervatia are in prezent un numar de 17 zimbrii.

Vegetatia din Vanatori-Neamt ofera un mediu excelent pentru faun variata, care cuprinde nu mai putin de 35 de specii de mamifere. Printre animalele care populeaza rezervatia se enumera ursul brun, lupul, rasul, vidra si zimbrul, prin repopulare.

Zimbrul (Bison bonasus) este cel mai masiv animal din fauna Romaniei, masa masculului depasind o tona. Restrangerea si faramitarea arealului, datorata activitatilor antropice au dus la disparitia zibrului din tara, ultimul exemplar fiind menionat in anul 1852. Dupa negocieri si eforturi diplomatice, la 12 nov. 1958 au fost aduse doua exemplare langa Hateg, in padurea Silvut: un mascul de peste o tona si o femela de 700 kg.

In fauna salbatica a Hategului zibrii erau des intalniti, pana in anii 1714, existand documente ce amintesc de prezenta impunatorului erbivor, in acest areal. La mai mult de un secol de la extinctia speciei din tara noastra, fostul Minister al Agriculturii si Silviculturii a decis reintroducerea zimbrului in Romania.

Tarcul zimbrilor se afla in extremitatea de sud-est a Dealurilor Hunedoarei, la 4 km nord-est de orasul Hateg. Altitudinea este de 335-405 metrii, pe valea Silvut, un parau afluent al raului Strei si Dealul Bursuc. Accesul este facut pe drumul national Hateg-Calan, iar la sfarsirea acestuia, se continua pe un drum forestier pe o distanta de 2,5 km, modernizat din anul 1975.

Primii vitei s-au nascut in primaverile anilor 1959 si 1961. Numele exemplarelor de zimbru care se nasc in Romania trebuie sa inceapa cu indicativul "Ro", in baza unei conventii internationale.

Parcul Natural Vanatori-Neamt, rezervatia de la Silvut-Hateg si "zimbraria" de la Bucsani- cea mai extinsa zimbrarie din tara, cu un total de 162 ha , alcatuiesc in prezent o lume plina de frumusete si comori naturale, fiecare dintre acestea fiind la randul ei un regat... magia vine din lucrurile neintelese, iar zimbrul pastreaza inca o aura de mister!


Tag-uri: moldova, zimbru, fauna carpatina



Categorie: Animale  - ( Animale - Archiva)

Data Adaugarii: 08 July '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :